Пропуст во Linux Kernel 3.8 речиси три години ги прави сите уреди што го користат подложни на напади. Пропустот кој се наоѓа на десетици милиони компјутери, сервери и Android телефони овозможува апликации кои имаат ограничен пристап да можат да дoбијат непречен „root“ пристап до уредите, вели Ars Technica повикувајќи се на безбедносен извештај. Клучевите кои […]

Прочитај повеќе

Некојпат крајните корисници немаат никаква корист од експериментите што ги прават хакерите. Но, тоа што е интересно, е што хакерите ги откриваат сите можности на технологијата, тие очигледните и тие скриените, како хакот кој овозможува инсталација на Linux Kernel на фотоапаратот Canon EOS DSLR. Можностите за инсталација на Linux на Canon EOS се презентиран од […]

Прочитај повеќе

Таткото на Linux, Линус Торвалдс, ја доби најголемата технолошка награда на светот – Милениумска награда за технологија за 2012 година. Иако уште во април се знаеше кој ќе биде добитник на овогодинешната награда, сепак Линус дури вчера ја доби наградата во Академијата за технологија – Финска (ТАФ). Г. Торвалдс е награден за креирање на Linux […]

Прочитај повеќе