Во обид да си го заштити ликот и делотот, познатата пејачка Тајлор Свифт стана сопственик на TaylorSwift.porn и TaylorSwift.adult домените, јави BBC. Продажбата е дел од јавната понуда на ICANN кога и ќе бидат понудени генеричките домени, но ексклузивно предност во купувањето имаат јавните личности и компаниите на кои им беа понудени домените да ги […]

Прочитај повеќе

Новите предлози за веб домени беа критикувани од Government Advisory Committee, јавува BBC. Пратени се над 250 забелешки од  панелот составен од 50 земји кои се однесуваат на општоста, навредливоста и преобемната покриеност на новите генеричките домени. Во забелешките се наведени примери за несоодветни суфикси побарани за специфичните топ-левел домени како .wtf, .sucks, .casino, .charity и други, бидејќи се […]

Прочитај повеќе

ICANN ја откри листата на апликации за новите генерички домени кои беа одобрени на почетокот на годината. На листата може да се видат најразновидни суфикси на домени, некои очекувани како .bmw, .bbc, .google или .microsoft, а некои возбудливи како .ninja, .sucks или .rip. ICANN, организација задолжена за бројките и имињата на интернет, вели дека примиле […]

Прочитај повеќе