Дека музиката има огромно влијание врз нас не е никаква тајна. Пуштање музика е еден од клучните методи за будење сеќавања кај луѓе со амнезија. Но, тоа не е единствената моќ на музиката. Не, доколку може да се верува на едно ново истражување каде учесници од САД и Кина биле замолени да слушаат музика и […]

Прочитај повеќе

Дали знаете дека некои животни кога се возбудени или вознемирени ја менуваат бојата? Луѓето секако не го прават ова сега, но би можеле да го прават во иднина. Технологијата веќе денес може да процени кога некој се срами, лаже или му е непријатно. Секако не доволно прецизно, но има значителен напредок. Токму оваа технологија која […]

Прочитај повеќе

Шест реакции со кои можат да се заменат сите емотикони наскоро би можеле да го заменат like копчето на Facebook. Социјалната мрежа подолго време најавува дека сака да овозможи изразување на емоции, меѓу кои и жалење доколку некој од статусите не е соодветен за like. Подолго време се шпекулираше дека ќе се додаде dislike копче, […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Митко Цабевски, основачот на македонскиот стартап и финалист на SeedCamp NY, Ambio.me. Текстот првично беше објавен на неговиот блог.) Инспириран од познатата изрека на Стив Џобс дека дизајнот не е само како нешто изгледа, туку и како функционира, ќе се обидам да се надоврзам и да го споделам моето мислење за поврзаноста помеѓу дизајнот […]

Прочитај повеќе

Пред неколку месеци Microsoft  најави дека ќе се обидат да го искористат Kinect за „читање“ на емоциите на играчите кои конзолата ги открива преку изразите на лицето кој потоа се толкуваат од софистициран софтвер. Целта е да се искористи Kinect за подобро рекламирање, ни открива патентот кој е одобрен минатата недела. Според патентот, уредот ќе ја зачува регистрираната […]

Прочитај повеќе