Истрагата на конгресот на САД полека открива дали има или нема руско влијание во претседателските избори, но можеби поинтересно е откривањето на Руско влијание врз повеќе настани. Троловите не само што влијаеле или се обидувале да влијаат на изборите во САД, туку замешани се и во Украина, руската опозиција, контрактори на војската на САД, и […]

Прочитај повеќе

„Луѓето се обидуваат да ги задржат и да ги докажат своите убедувања на социјалните мрежи. Но, посебна приказна се троловите. Овие митски суштества што се преселија од темните пештери на Норвешка во темните ќошиња на интернетот, имаат единствена цел по секоја цена да се спротивставуваат, преправајќи се дека си ги штитат верувањата….“

Прочитај повеќе

Дури 5 отсто од луѓето што коментираат аномнимно онлајн се тролови, вели ново истражување од онлајн платформата Livefyre. Истражувањето направено со 1.300 корисници вели дека 40 отсто од испитаниците коментирале анонимно, од кои 5 отсто ја користат анонимноста да ги малтретираат другите. Тие се анонимни на интернет, безгрижни дека некој некогаш ќе им го открие […]

Прочитај повеќе

Тринаесетгодишната Трипа Прабу најверојатно го пронајде решението за интернет троловите. Својот проект, Трипа го презентираше на Google Global Science Fair и го наслови како Rethink. Проектот нуди втора шанса за размисување пред објавување на навредливи содржини. Резултатите од проектот покажуваат дека 93,43% од корисниците кои сакале да објават навредлива содржина го промениле своето мислење откако […]

Прочитај повеќе

На инсистирање на британската влада во иднина е можно веб страните да мораат да ги идентификуваат „троловите“, пишува BBC. Проблемот со овие злонамерни корисници стана актуелен со британката Никола Брукс која била вознемирувана од интернет тролови. Троловите и направиле лажен профил на Facebook преку кој испраќале пораки со експлицитна содржина на малолетни девојчиња. Освен ова […]

Прочитај повеќе