Apple и Google немаат време да почекаат историјата да одлучи за контроверзноста во анексирањето на Кримскиот полуостров. Сега двте компании направија исти промени во своите мапи и Крим е прикажан како дел од Русија, пренесе Techcrunch. Сепак ова е само дел од „приказната“. Иако Крим е прикажан како дел од Русија кога се пребарува од […]

Прочитај повеќе

Google, Alibaba и Amazon најавуваат дронови за испорака на производи, Intel и Disney сакаат со дрoнови да заменат огномет, a Apple доцни. Сепак компанијата најавува дека ќе користи дронови да го подобри квалитетот на своите мапи. Веста која доаѓа оваа недела е дека Apple уште во 2015 се пријавил за дозвола за користење на дронови. […]

Прочитај повеќе

Apple искрено се надева дека во иднина ќе може да им конкурира на Google Maps. Засега, Аpple прави само тестови на веб верзија на Apple Maps за апликацијата Find my iPhone, која е една од последните Apple производи кој сè уште ги користи Google Maps. Apple Maps сега се далеку подобри отколку што беа на […]

Прочитај повеќе

Google, Bing или Apple Maps, наскоро на своте корисници ќе можат да им понудат поквалитетни мапи. Досега на овие сервиси им беше забрането да прикажуваат слики на кои се гледаат објекти кои се помали од 50 сантиметри, но сега властите во САД донесоа нова одлука со која ќе им се дозволат сателитски фотографии со поголема […]

Прочитај повеќе

Доколку сте корисник на iPhone и често патувате во Србија, Apple го олесни снаоѓањето по улиците на северниот сосед. Откако беше договорено дека во земјата ќе може да се продава iPhone, Apple и Телеком Србија потпишаа уште една соработка со која Apple Maps ја подржуваат и територијата на Србија. Ова значи дека отсега освен најголемите […]

Прочитај повеќе

Никој не ги пофали Apple Maps кога прв пат ги заменија мапите на Google во iOS 6. Напротив, имаше остри критики за многуте грешки во мапите – кои сè уште се лоши за Македонија – и критики кон Apple зошто ја прекина соработката со Google по шест години. Но, како што поминува времето се чини […]

Прочитај повеќе

Apple Maps сè уште се очајно лоши. Знаејќи дека Apple не планира да се врати на соработката со Google Maps, тогаш единствено решение за да се подобрат мапите е да се купуваат стартапи кои имаат уникатни решенија за мапирање. Според новинарката на Washington Post, Џесика Лесин, Apple го купил Embark, стартап oснован во 2011-та година […]

Прочитај повеќе

Грант Ричи, основачот на канадскиот стартап Locationary, во 2012 година во блог пост на TechCrunch јавно ги искритикува Apple велејќи дека „iPhone 5 е повеќе познат поради работите што ги нема: Google Maps“. Според неговиот тогашен пост, предизвиците кои ги има Apple за да ги подобри своите мапи, кои и денес се лоши, се агрегирање […]

Прочитај повеќе

Со пуштање на редизајнираните Google Mаps за десктоп и Android, Google ги објави и новите Google Maps за iOS кои конечно се достапни и на македонскиот App Store. Македонските корисници до сега немаа пристап до апликацијата, туку ја користеа мобилната веб верзија на мапите отворена преку прелистувач. Google Maps е една од најнеопходните (и најсимнуваните) […]

Прочитај повеќе

Apple е нов сопственик на стартапот WiFiSLAM (WiFi Simultaneous Localization and Mapping). Стартапот ќе треба да и помогне на компанијата во натпреварот со Google за мапирање на внатрешноста на објекти. По аквизицијата WiFiSLAM веднаш ја затвори својата страна, а инжинерите ќе бидат префрлени кај Apple. Аквизицијата на WiFiSLAM го чинеше Apple околу 20 милиони долари. […]

Прочитај повеќе

Зошто Google се одлучи да гo спаси Apple од мизеријата во која западнаа со издавање на сопствени мапи? Зошто кога Google има инвестирано во сопствен оперативен систем, со кој Apple е во „термонуклеарна војна“ (според зборовите на Стив Џобс),  веќе подолг период.. Дали Google e „поголема“ компанија од двете или им здосади од вечните препирки? […]

Прочитај повеќе

Google ги спаси корисниците на iPhone. Наместо ужасните Apple Maps, за кои Тим Кук мораше да се извини и кои беа опишани како „опасни за живот“, корисниците сега ќе можат да си ги симнат Google Maps за iPhone. Мапите на Google ќе им користат на корисниците, но не и на Apple кој е под силен […]

Прочитај повеќе