Програмирањето како вештина се учи предоцна и тогаш процесот е премногу сложен. Kubo е малечко едукативно роботче, но во исто време многу повеќе играчка и помагало кое ќе помогне за поедноставен и позабавен процес на учење програмирање. Креатор на Kubo е тимот на Томи Оцен од Данска, а поддршка се и Arrow Electronics. Иако главен […]

Прочитај повеќе

Newman’s Business акцелераторот стартува кампања на Indiegogo за прибирање на средства за лабораторија за прототип. Кампањата е една од „најробусните“ кои излегуваат од Македонија досега, а за негова реализација се бараат 66.000 долари. Потребата од лабораторија е потребна за стартапите кои се под покровителство на акцелераторот да можат да креираат, но и да ги тестираат […]

Прочитај повеќе

Стефан Петровски, Христина Петровска и Скоти Пинкстер работат на проект кој преку слики треба да ги претстави убавните на Македонија. My Homeland сака да ги претстави градовите, селата, манастирите, црквите, џамиите… буквално целата скриена убавина на земјата, луѓето и традицијата. Проектот се обидува да собере средства преку краудфандинг кампања на Indiegogo, со што би се […]

Прочитај повеќе

Хрватска полека но сигурно станува вистиниски инкубатор за стартапи и иновативна технологија. По Teddy the Guardian, Rimac Automobile, Bellabeat и куп други стартапи, следната иновација доаѓа од Vitastiq. Стартапот претстави уред кој по пат на неинвазивна метода овозможува брзо и едноставно мерење нивото на витамини и минерали во организмот на корисникот и нивно следење со […]

Прочитај повеќе

Проектот Hour of Code постави нов рекорд според донациите кои пристигнаа на Indiegogo. Рекордот од 2,8 милиони долари е поставен пред се благодарение на великодушноста на Марк Закерберг и Бил Гејтс кои се и гласноговорници на оваа кампања, но и заговорници на идејата дека во иднина сите ќе треба да имаат барем основно познавање на […]

Прочитај повеќе

Wounded треба да биде играта која ќе ја стартува кариерата на младите креатори на видеоигри од Скопје. За остварување на нивниот сон, покрај ентузијазмот и талентот на Workbench studios, се потребни и финансиски средства кои тимот се одлучи да ги побара од Интернетот, преку краудфандинг на Indiegogo. Workbench Studios е основано од средношколците Бојан Веселиновиќ, […]

Прочитај повеќе

Ritot е паметен часовник кој нaместо на екран, податоците ги презентира на дланката на корисниците. Паметниот часовник доаѓа со проектор кој на раката може да проектира најразлични податоци, од време па се до СМС пораки или пораки од друштвените мрежи. Корисникот има можност да одбере помеѓу 10 секундно прикажување на содржините или нивно постојано прикажување. […]

Прочитај повеќе

Стартапот New Matter во партнерство со Frog сака да го популаризира 3Д-печатењето не само со евтин принтер, туку и со нов пристап кон моделите. За почеток MOD-t чини само 250 долари, со што е поевтин од најголем број од останатите принтери. Принтерот е достапен на Indiegogo каде е започната кампања за собирање на финансии, а […]

Прочитај повеќе

Snap е навистина едноставен додаток за телефон од Ерик Чајлд, кој ќе овозможи сите работи кои ги носите по џебовите да бидат „закачени“ за паметниот телефон. Станува збор за едноставна кружна брава која се лепи на телефонот, на која може да се приклучат најразлични додатоци. Snap е со димензии од 3mm во висина и дијаметар […]

Прочитај повеќе

Поранешната NBA ѕвезда Шекил О’Нил сака да се искупи поради тоа очајната видеоигра Shaq Fu. Поради ова Шек започна проект на Indiegogo со кој се надева дека ќе собере доволно средства за да ја направи новата верзија Shaq Fu Reborn, која нема да биде „Ха Ха Ха“, изјави тој за ABC News. NBA ѕвездата на […]

Прочитај повеќе

Разочарани од барање спонзори, скопскиот метал бенд Steel Temple се реши да ги собере парите потребни за снимање и издавање на својот нов албум Nobody’s Slaves преку краудфандинг заедницата на Indiegogo. Сега за сега, на бендот му иде одлично. Веќе имаат соберено 315 долари од посакуваните 800, со уште 47 денови останати. Зависно од придонесите, […]

Прочитај повеќе

Panono е идеја за нов вид фотоапарат, креиран од Јонас Пфеил, а составен од 36 камери кои овозможуваат фотографирање на панорами со резолуција од 72 мегапиксели. Користењето на камерата е едноставно, само се фрла во висина, а таа автоматски детектира кога е на највисоката точка од летот и фотографира со сите 36 камери. Проектот е […]

Прочитај повеќе