„Ни во најлудите соништа не очекувавме да бидеме потполно финансирани за помалку од еден час“, ова ни го кажаа од Final Frontier Games, по првиот ден на Kickstarter. Еден месец подоцна Rise to Nobility собра над 300.000 долари. Со ова ги надминаа потребните средства за речиси 17 пати. Сите кои сакаат да ги поддржат на […]

Прочитај повеќе

CareerLaunch организира настан на кој Ивана Крстевска од Final Frontier Games ќе зборува за „crowdfunding“. Таа е дел од најуспешниот Kickstarter проект од Македонија, присуството е речиси задолжително за сите кои размислуваат за ваква кампања. Бројот на кампањи кои успеале да соберат над 100.ооо долари не е преголем; па ова ќе биде одлична можност за […]

Прочитај повеќе

Pebble, паметниот часовник кој излезе од Kickstarter, не само што е еден од првите паметни часовници, туку долго време успешно и се спротивставува на помоќната конкуренција со иновативни продукти. Креаторите на Pebble постојано го подобруваат часовникот, и за разлика од другите паметни часовници кои се обидуваат да прават куп работи, Pebble е фокусиран на неколку […]

Прочитај повеќе

LetsFundit.mk e прв македонски краудфандинг сервис, кој ќе функционира налик на познатите Kickstarter или Indiegogo, со разликата што ќе се фокусира на локални проекти. Македонските корисници ќе може да инвестираат пари во разни проектите кои им се допаѓаат со цел да мотивираат локалното претприемништво. Како и со другите вакви сервиси, кои стануваат се попопуларни, доколку […]

Прочитај повеќе

Пред точно една година Брајан Фарго и inXile entertainment побараа 900.000 долари од фановите на играта Wasteland за да го изработат нејзиното продолжение. Фановите одговорија и донираа 2,9 милиони долари, што го охрабрија познатиот дизајнер на игри повторно да побара помош преку Kickstarter. Г. Фарго овојпат побара краудфондинг помош за римејк на уште една легендарна […]

Прочитај повеќе

Метју Инман е сопственик на веб страната  The Oatmeal кој доби закана за тужба за клевета откако се пожалил дека funnyjunk ги објавува неговите содржини (слики, кратки комични стрипови, анимации). Тужителот бара од него 20.000 долари и отстранување на писмото во кое тој го опишува начинот на работа на нивната страна. За да ги собере парите, […]

Прочитај повеќе

Oстварување на соништата бара многу работа, труд и откажувања. Затоа е трагично кога на некој на патот кон остварувањето на сонот ќе му застанат како пречка материјалните средства. За среќа покрај поедници во поново време постојат неколку сервиси кои ќе можат да ви помогнат да соберете доволно средства за остварување на сонот. Веќе неколку пати […]

Прочитај повеќе