За 15-ти септември (среда) Едуфронт најавува онлајн дружба со предизвици за стипендии на DIGIPATH програмите за програмирање, веб дизајн, дизајн и scratch за деца од 8-14 години. Во рамки на DIGIPATH онлајн програмата децата заедно со нивните омилени едукатори ќе имаат можност да учат за Scratch, програмирање, веб дизајн, дизајн. Децата заедно со своите родители […]

Прочитај повеќе

Овој текст е дел од серијалот “ФИТР грантови” во кои што ги контактиравме фирмите кои имаат ИТ решенија од 79-те добитници на последниот повик за грантови на ФИТР. Идејата зад серијалот е јавноста подобро да се запознае со компанијата, продуктот и очекувањата поврзани со грантовите. ИТ.МК се обиде да стапи во контакт со сите компании […]

Прочитај повеќе

Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ) ги пречека основците од основното училиште „Св. Кирил и Методиј“ на час на кој беше демонстрирана употребата на современата технологија во едукацијата на младите. На часот беа презентирани NAO хуманоидниот робот, Microsoft Kinect како и SRV-1 роботот кои се дел од опремата на Лабораторијата за роботика и […]

Прочитај повеќе