Некои пробивања нѐ изненадуваат по чувствителноста на податоците, некои по количеството на податоци кои се украдени. Податоците кои ги објави Трој Хант спаѓаат во вториот тип. Објавена е листа од 772 904 991 имејл адреси и 21 222 975 лозинки. За среќа нема почувствителни податоци како броеви на платежни картички или адреси. Г. Хант ова […]

Прочитај повеќе

Хакери тврдат дека имаат податоци од речиси 7 милиони корисници на Dropbox, а дел од овие податоци, 400 кориснички имиња и лозинки истовремено се објавени на Pastebin. Хакерите бараат донации, и велат дека зависно од донациите ќе бидат објавени и останатите седум милиони кориснички имиња. Од Dropbox веднаш излегоа со демант сека била пробиена нивната […]

Прочитај повеќе

Комбинации на Gmail имејл адреси и лозинки на 5 милиони корисници се објавени на руски биткоин форум, јави Lifehacker. Сепак не постојат индикации дека овие комбинации се добиени по напад врз Gmail, а се појавија и тврдења кои велат дека овие адреси се објавени уште пред шест месеци. Но, опасноста е што покрај тоа што […]

Прочитај повеќе

Корисниците во 92 земји треба да ги променат своите лозинки на поголем дел од друштвените мрежи. Над 2 милиони профили од Facebook, Gmail, Twitter, Yahoo и Linkedin се во рацете на хакери, велат Spiderlabs на својот блог. Алатката која напаѓачите ја користеле е keylogger, верзија на озогласениот Pony botnet controller, кој е инсталиран на корисничките […]

Прочитај повеќе

Измамници го искористија инцидентот со украдените 6,4 милиони лозинки од Linkedin за да ги спамираат корисниците со имејл фишинг измами. Многу корисници на LinkedIn добија лажен имејл, наводно од LinkedIn, во кој се вели дека треба да го потврдат својот имејл на сајтот. Наместо на LinkedIn, корисниците се префрлуваат на друг сајт кој продава нелегални […]

Прочитај повеќе