Не толку одамна еден од советите кои може да ве спасат од непријатности беше: „провери дали е страницата е https“. Денес ова не е никаква гаранција. Половина од phishing страниците користат https, вели KrebsonSecurity. Иако овој совет е бескорисен денес, сепак ако сте навикнале да погледнувате кон „катанецот“ можеби ќе го забележите името на страницата. […]

Прочитај повеќе

Re:scam е имејл четбот кој е најдобрата одбрана од фишинг и сличните измами. Вообичаено кога ќе видиме пошта за која сме сигурни дека е фишинг или ја бришеме или ја игнорираме. Наместо ова Re: scam има друг план: „Испратете му ја поштата на Re:scam“. Потоа роботот благодарение на вештачката интелигенција и куповите различни личности креирани […]

Прочитај повеќе

Софистицирана фишинг измама е опасност за сите, па дури и за најпретпазливите корисници. Цел на нападот е Gmail, но со оглед на фактот дека за сите услуги на Google се користи една лозинка нападот е многу поширок, вели Марк Маундер од Wordfence на својот блог. Нападот е актуелен последниве неколку месеци. Хакерите се обидуваат да […]

Прочитај повеќе

Кинеските власти започнаа да го блокираат пристапот до iCloud.com на Apple и login.live.com на Microsoft, и наместо до овие сервери, конекциите ги носат корисниците до кинески фишинг копии на сајтовите, кои изгледаат идентично со оригиналната страна, но сепак Google Chrome и Firefox предупредат дека сe погрешeн сајт, јави GreatFire.org, организација која ја следи интернет цензурата. […]

Прочитај повеќе

The Onion јавно го обелодини начинот на кој Syrian Electronic Army го проби Twitter профилот на America’s Finest News Source. Нападот беше во три фази, а The Оnion целосно го опишува во својата статија. Првин на дел од вработените им била испратен фишинг мејл која води до линк кој наликува на Washington Post, но наместо […]

Прочитај повеќе

Измамници го искористија инцидентот со украдените 6,4 милиони лозинки од Linkedin за да ги спамираат корисниците со имејл фишинг измами. Многу корисници на LinkedIn добија лажен имејл, наводно од LinkedIn, во кој се вели дека треба да го потврдат својот имејл на сајтот. Наместо на LinkedIn, корисниците се префрлуваат на друг сајт кој продава нелегални […]

Прочитај повеќе