Во 2001 најверојатно се случи најголемото злосторство кога светското културно наследство е во прашање. Талибанците уништија статуи на Буда стари 1500 години. Но, токму овој момент го инспирира Бен Кацира да направи нешто за да го заштити светското наследство. Г. Кацира е креатор на првиот ласерски систем за 3д мапирање. Неговата идеја ќе овозможи преку […]

Прочитај повеќе

Google го најави Project Tango, 5-инчен паметен телефон со хардвер и софтвер кој може да го следи движењето на уредот во три димензии. Сензорите на телефонот овозможуваат дури 250.000 3Д отчитувања секоја секунда. Ова овозможува не само следење на движењето туку и креирање на 3Д мапа на секоја соба, ходник, влез, скали, што ќе отвори […]

Прочитај повеќе

Како што најавивме претходно, Google во Сан Франциско ја претстави новата димензија на Google Maps – Офлајн мапи за Android, Street View за стази во природа и 3D Google Earth се трите подобрувања кои ќе бидат составен дел од Google Maps. Офлајн мапи за Android – Google Maps од сега ќе може да се користи […]

Прочитај повеќе