Хрватскиот стартап, Pet Minuta кој е во 50 најбрзорастечки компании во Централна Европа, ќе развива мобилни апликации за Napster/Rhapsody. За соработката Pet Minuta ќе заработи милион долари во првата година, а најголем дел од овие пари ќе бидат вложени за развој и вработување на нови инженери. Компанијата планира во 2014 година во својот развоен тим […]

Прочитај повеќе

Музичкиот сервис Napster, во сопственост на Rhapsody од 2011-та година, ќе стартува уште во 14 европски земји. Сервисот кој ја популаризираше пиратеријата, сега е претплатнички сервис за кој се плаќа 10 евра месечно. За тие пари ќе добиете пристап до неограничен стриминг на 20 милиони песни од било кој десктоп или мобилен телефон. Rhapsody веќе […]

Прочитај повеќе

Веќе еднаш пишувавме за Downloaded кога најавивме дека документарецoт за Napster ќе биде објавен на 10-ти март на SXSW конференцијата. Но, сега се појави првиот краток исечок од филмот за сервисот кој ја промени музичката индустрија и им направи проблеми на музичарите, со тоа што им ја намали продажбата, и ја започна пиратската револуција. Филмот […]

Прочитај повеќе

На овогодинешната конференција SXSW (South by Southwest) премиерно ќе биде прикажан документарецот „Downloaded“ на кој е прикажано раѓањето на Napster и животот на двајцата основачи, Шон Паркер и Шон Фенинг, кои водеа битка со музичката индустрија. Од почетокот на 1998 година, peer-to-peer сервисот ја промени музичката индустрија, подоцна и останатите, при што предизвика големи последици […]

Прочитај повеќе

Најновата апликација од основачите на Napster, Шон Паркер и Шон Фенинг, вчера официјално беше пуштена во употреба. Сервисот е наречен Airtime и е видео платформа која им овозможува на корисниците да се поврзуваат со старите и нови пријатели на многу едноставен начин. Овој сервис се разликува од другите по тоа што вашите соговорници можете да […]

Прочитај повеќе