Оваа недела македонските студенти и дел од средношколците излегоа на протестен марш против најавените реформи во високото образование. Маршот се oдржа во среда, но коментарите и поддршката сè уште продолжуваат на друштвените мрежи. Студентскиот марш се пресели и на Reddit каде беше објавен пост дека „Ние, студентите, излеговме на улиците да протестираме… беше добар ден“. […]

Прочитај повеќе

<Надополнето> Андреј Т. во коментарите остави добра забелешка дека пораката од YouTube е само автоматско предупредување дека имало поплака за видеото и дека треба да се разгледа. Ако видеото остане на сервисот, тогаш ќе биде прегледано од тимот на YouTube кои најверојатно нема да најдат ништо спорно. </надополнување> НоваТВ се пожали дека YouTube, по поплака од Македонија, […]

Прочитај повеќе

Цензурата продолжува и дваесет и три години по крвавото задушување на студентските протести на плоштадот Тиенанмен. Овојпат кинеските власти решија да ги спречат нивните граѓани да пребаруваат по интернет било какви вести поврзани со настанот. Кинеските пребарувачи не дозволуваат и пребарување на „шест четири“, „23“, „да не се заборави“ и слични асоцијации на крвавите настани […]

Прочитај повеќе