Поради стравување од развој на нуклеарна програма на Кина, САД му изрече забрана на Intel со која ја спречува компанијата да испорача десетици илјади чипови за надградба на најбрзиот суперкомпјутер во светот, кинескиот Tianhe-2, или „Млечен пат 2“. Забраната ја изрече Одделот за трговија на САД поради загриженоста дека со Tianhe-2 може да се прават […]

Прочитај повеќе

Инфраструктурата на Иран е постојана цел на сајбер напади, вели Иранската цивилна одбрана. Последниот напад е врз електраната Бандар Абас која се наоѓа на југот на земјата, но произведува струја за поголем број на околни провинции. Според цивилната одбрана, тие успеале да спречат напад од контроверзниот црв Stuxnet за кој се вели дека е сајбер оружје на […]

Прочитај повеќе

Blizzard Entertainment го затвори Azeroth за иранските играчи на барање на американските власти.  Забраната за пристап до онлајн светот е поради трговските санкции кои ги воведоа  САД и Европа поради нуклеарната програма на Иран. „Тоа што можеме да ви го кажеме во моментов е дека Законот за економско ембарго и трговски санкции оневозможува Blizzard да […]

Прочитај повеќе

Откако се откри дека Stuxnet е сајбер оружје на САД и Израел, многумина се посомневаа дека и Flame, неодамна откриениот шпионски софтвер, е нивно дело со кое држат будно око врз Иран и нивната нуклеарна програма, иако и двете земји го негираа тоа. Kaspersky Lab, кои го открија Flame, вели за BBC дека целта на […]

Прочитај повеќе

Уште во првите месеци откако стана претседател на САД, Барак Обама наредил зголемени и софистицирани сајбер напади врз компјутерските системи кои ги одржуваат иранските нуклеарни централи, пишува New York Times. Сајбер нападите започнале уште во 2006 година, во ерата на претходниот претседател Џорџ Буш. Сајбер нападите чие кодирано име е „Олимписки игри“ поради програмска грешка […]

Прочитај повеќе