Сингапур без сомневање е еден од најиновативните центри, и еден од лидерите кога автономните возила се во прашање. Веќе неколку години тестираат автономни возила, а сега шведскиот производител на возила, Volvo започна со тестови на автобуси. Засега Volvo и Сингапур само се договорија дека производителот на возила ќе тестира автобуси во Сингапур, а тестовите ќе […]

Прочитај повеќе

Судскиот спор со Waymo и промената на директорот, сепак не го забавуваат Uber. Компанијата порача 24.000 автономни возила од Volvo, јави Reuters. Ова во иднина ќе овозможи повикување на возило без возач од апликацијата на Uber. Возилата кои Volvo се согласи да му ги продаде на Uber се XC90 теренско возило. Периодот за купување на овие […]

Прочитај повеќе

Сегашната генерација на дизел мотори можеби ќе биде последна за Volvo. Компанијата вели дека строгите закони во Европа нема да можат да се исполнат со овие генерации на дизел мотори, пренесува Ars Technica. „Од денешна перспектива нема да развиваме нови генерации на дизел мотори“, вели  Хакан Самуелсон, директор на Volvo. До 2020 година производителите на […]

Прочитај повеќе

По Словенија, Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина, Volvo карванот пристигна во Скопје. Македонскиот дистрибутер на Volvo, Ми-Да Моторс Скопје организира настан на кој граѓаните и фановите може да возат тест возила на најновата гама екслузивни Volvo возила. Настанот ќе се одржи на 20.09.2016 (вторник) на платото пред трговскиот центар Скопје Сити Мол од 13 до 19 […]

Прочитај повеќе

Ако таксистите мислеа дека Uber е проблематична конкуренција досега, новонајавениот потег на компанијата без сомневање ќе ги полуди. Uber најави дека во Питсбург, започнува пилот проект на такси превоз со автономни возила. Во овој потфат компанијата за партнер го има Volvo, а заедно ќе инвестираат 300 милиони долари. Volvo вети дека до крајот на годината ќе достави […]

Прочитај повеќе

Анкета на 50.000 испитаници покажува дека дури 79 отсто од луѓето сметаат дека во незгоди во кои учествуваат автономни возила, одговорни се производителите на овие автомобили. Сепак, повеќе од половина велат дека автомобилот мора да има волан за поголема контрола, пренесува Recode. Производителите на автомобили овој пат се чекор понапред. Google, Volvo и Mercedes пред […]

Прочитај повеќе

Можеби Google, Ford, Lyft, Volvo и Uber се конкуренти кои работат на различни модели на автономни автомобили, но за да креираат пазар на кој ќе се натпреваруваат, компаниите сепак треба да работат заедно. За таа цел компаниите креираа лоби група која треба да изврши пристисок врз властите на државите за побрзо носење на закони за […]

Прочитај повеќе

Volvo работи на еден интересен концепт преку телефон и Bluetooth да отклучувате врати на автомобил. Иако ова е кул технологија, сепак безбедноста е клучна за тоа дали ова ќе стане успешен проект.

Прочитај повеќе

Microsoft продолжува со наоѓање начини за примена на нивниот нов проект HoloLens во реалниот живот. Во ова видео, во соработка со Volvo, е презентирана потенцијалната употреба на HoloLens при купување на автомобил во следните неколку години.

Прочитај повеќе

Google, Volvo и Mercedes ќе ја прифатат одговорноста за незгодите кои ќе бидат предизвикани од нивните автономни возила. Ова најверојатно ќе биде задоволителен одговор за сите кои си го поставиле прашањето „Чија е вината доколку автономно возило предизвика сообраќајна незгода?“. Одлуката на трите компании до судот во Вашингтон ја пренесе Хакан Самуелсон од Volvo. „САД […]

Прочитај повеќе

До крајот на 2017 година Volvo ќе започне со тестови на автономни возила на јавните сообраќајници. Компанијата најави тестови со стотина автомобили кои ќе бидат пуштени во сообраќај во Готенберг, Шведска, но бидејќи ова е прв ваков тест зад воланот на возилата сепак ќе има возачи. „Влегуваме во непозната територија кога се во прашање автономните […]

Прочитај повеќе

Наместо автономни возила, кои иако се иднината на автомобилската индустрија, барем засега освен Google нема други иновативни решенија, шведскиот производител Volvo предлага магнети патишта, поточно магнети вградени во улиците кои ќе бидат своевиден водич на автомобилите. „Магнетите создаваат невидлива железничка пруга која буквално го пополочува патот за прецизност на позиционирање поголема од еден дециметар, Ја […]

Прочитај повеќе