Дали некогаш сте се запрашале како функционира Google Search. Пребарувачот долго време е најпопуларната веб страница на интернет и има повеќе вакви видеа. Сепак ова видео доаѓа од Google и ги опфаќа и најактуелни промени во пребарувањето. Па, ќе може да видите како влијаат алгоритмите во рангирањето на резултатите и како параметрите како локацијата или […]

Прочитај повеќе

Најверојатно на поголем дел од вас им е познато како функционира пребарувањето на Google. Дека всушност кога ќе притиснеме на „Search“ пребаруваме по индексот на Google, а не по секој сервер. Сепак, иако знаете, прилично е интересно да се погледне објаснувањето од експертот на Google.

Прочитај повеќе

Google објави дека тест периодот за mobile-first индексирањето е готов и готови се да започнат со имплементирање. Што значи ова? Досега за индексирање и рангирање системот ја користеше десктоп верзијата на страницата. По промените ова ќе се прави за мобилните верзии на страниците. Ова ќе овозможи на сѐ поголемиот број на корисници кои пристапуваат од […]

Прочитај повеќе

2017 година ќе останете запаметена по многу работи и умовите на луѓето беа окупирани со исклучително важни прашања, како кои се состојките за да се направи slime. Верувале или не, оваа проблематика се пребарувала на Google повеќе отколку прашањето за тоа како да се купи Bitcoin. Шега на страна, како што ќе забележите од долното […]

Прочитај повеќе

Џон Вајли, главниот дизајнер на Google Search е префрлен да работи на Google Cardboard, евтина верзија на виртуелна реалност која доаѓа од компанијата. За сега Google не ја коментира новата позиција на г. Вајли, ниту има информација за неговата можната замена на позицијата главен диајнер во Google Search, јави FastCompany. Но, се работи за човек […]

Прочитај повеќе

Отсега Google Search од мобилна платформа ќе ги предупредува корисниците доколку сајтот кој се јавува во резултатите од пребарувањето не е правилно oптимизиран за паметните телефони. Наместо на резултатот кој се појавува при пребарувањето, линкот води до почетната страна на сајтот. Во пребарувањето ваквите линкoви ќе доаѓаат со предупредување дека сајтот не е оптимизиран за […]

Прочитај повеќе

Дали го користите Google за да дознаете повеќе за храната што ја јадете? Ако вашиот одговор е да, тогаш секако ќе ве израдува новата промена во пребарувањето која покрај секое јадење ги пишува калориите и составот. „Одлуката за како да направиме паметен избор коге е во прашање нашата омилена храна е тешко. Затоа се надеваме […]

Прочитај повеќе

Microsoft на 26 октомври, во петок, официјално ќе го објави Windows 8 и веќе во крајни подготовки се апликациите кои ќе се претстават со новиот „metro“ изглед. Својата надградба веќе ја направија доста апликации, а веќе официјално достапен е и Google Search за Windows 8. Со оваа апликација на Google, корисниците на Windows 8 директно […]

Прочитај повеќе

Google ја објави својата визија за иднината на интернет пребарувањето. Бројката од 100 милијарди пребарувања секој месец само покажуваат дека Google е компанијата која го поседува најдобриот пребарувач, па нивното мислење секако има најголем кредибилитет за ова прашање. Откако во мај го презентираа Knowledge Graph, базата составена од податоци за 500 милиони личности, локации и […]

Прочитај повеќе

Google откри дека брише милиони линкови од резултати од пребарувањето по барања од Microsoft, филмските студија, музичката индустрија и други кои држат авторски права. Во новата секција на Google Transparency Report е прикажана целата статистика од барањата и бришењата на линкови. Неверојатно, но статистиката вели дека гигантот неделно добива по 250.000 барања за тргање на […]

Прочитај повеќе