За време на празниците Foursquare објави некои прилично големи промени во приватноста. Овие промени ќе започнат да се применуваат при крајот на јануари, а се однесуваат на тоа дека ќе бидат прикажувани целите имиња на корисниците, наместо името и првата буква од презимето. „Ние сега ќе го прикажуваме вашето цело име. Моментално, Foursquare понекогаш го […]

Прочитај повеќе

Мобилната апликација за споделување фотографии ги промени условите за користење за да можат да споделуваат податоци со Facebook. Instagram е во сопственост на друштвената мрежа, и можеби беше прашање на време кога ќе видиме вакво предавање на „информации“, како што вели Instagram. Во промените се вели дека „се направени за да може Instagram да функционира […]

Прочитај повеќе

Team Ghost Shell се можеби најактивните хактивисти во последно време. Иако таквиот опис  за нив можеби крие криминални намери, сепак хакерите стануваат се погласни за „правата“. Откако им објавија сајбер војна на Русија и Израел,  во последениот проект за 2012 година објавија 1,6 милиони кориснички податоци од над 30 веб страни. Соопштението и линковите вообичаено […]

Прочитај повеќе

Facebook започна истрага да провери како бугарскиот блогер и борец за дигитални права, Богомил Шопов, успеа да купи неверојатни 1,1 милиони имејл адреси и кориснички и вистински имиња, за само 5 долари. Овие информации беа постирани на друштвениот сајт Gigbucks, каде беше објаснето дека се собрани од Facebook апликација, и беа продавани како „маркетинг услуга […]

Прочитај повеќе

По примерот на Google, и Twitter го објави својот извештај за транспарентност за оваа година. Компанијата во првата половина од 2012 година има добиено повеќе барања за цензурирање на одредена содржина, отколку во целата 2011 година. Во својот извештај, Twitter ги наведe сите земји чии влади побарале кориснички информации или побарале бришење на содржината поради […]

Прочитај повеќе

Мислам дека не е добро што Facebook е толку затворен, вели Лери Пејџ, ко-основач и директор на Google, во 40-минутно интервју за Чарли Роуз на PBS, во кое зборуваше за недоразбирањата со Facebook, како и за автономните автомобили, Project Glass, Google Chrome и други теми за продукти уникатни за ИТ гигантот. Г. Пејџ вели дека […]

Прочитај повеќе