На крајот од годината и Apple ја претстави својата листа на најдобри и најкористени апликации и трендови за iOS 2018. Во еден дел речиси и да нема разлика помеѓу апликациите кои се користат на двете платформи. Ова секако се однесува на игрите, оваа категорија ја одбележаа Battle Royal видеоигри како Fortnite и PUBG. За најдобра […]

Прочитај повеќе

Најверојатно сите корисници кога преземаат апликации од официјалните канали очекуваат поголема безбедност. Ова секако е случај со корисниците на Apple компјутери и мантрата Mac е побезбеден од PC. За жал, оваа недела повторно дознаваме дека нема потполно безбеден систем. Adware Doctor e популарна апликација достапна на Mac App Store. Станува збор за апликација која треба да овозможи […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте помислиле на берзата како на симфонија? Токму вака ја замислуваат Игор Јовчевски, Александар Трпески и Никола Миноски развивачи на платформата Sound of Markets. „Sound of Markets е прва платформа што овозможува слушање на market data. На некој начин како музика“, вели основачот и iOS девелопер, Игор Јовчевски. „Апликацијата е бесплатна зa 3 […]

Прочитај повеќе

Омилената дестинација на дел од ентузијастите кога криптовалутите се во прашање, CoinMarketCap, има добра вест. Сервисот конечно издаде апликација која доаѓа со редизајн на целиот сервис. Апликацијата ќе го овозможи истото што и веб сервисот, следење на цената на крипто валутите. Секако ова значи дека крипто валутите може да се подредат по секоја категорија: име, […]

Прочитај повеќе

Косовскиот стартап кој работи на технологија за аудио повици стигна до 1 милион преземања на Android и iOS комбинирано. Сервисот овозможува аудио повици, групни разговори, но и видео повици. Сепак сервисот е повеќе друштвена мрежа отколку алатка сервис за разговор. Со Hello корисниците разговараат сo своите пријатели кои најчесто ги запознале преку сервисот. Hello започна […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте посакале да го смените местото на кое јадете, а тоа сепак да биде во близина? Или можеби сакате да пробате храна на локација која не ви е позната? Ако одговорот е „Да!“, тогаш Ало кафана е апликација за вас. Станува збор за своевиден „именик“ во кој се сместени дел од кафеаните во […]

Прочитај повеќе

MyGreatRecipes е апликација која се стреми да ја подобри вашата продуктивност во кујната преку својата база од над 100.000 рецепти надополнети со фотографии и концизни упатства. Апликацијата овозможува ефикасно пребарување на рецепти по состојки и оброци, организирани во колекции и категории. “Нашиот клиент има повеќе од 30 години искуство во објавување на печатени колекции со […]

Прочитај повеќе

Безбедносен пропуст во апликацијата на Uber за iOS, овозможува копирање на целиот екран на вашиот iPhone, јави Gizmodo. Пропустот доаѓа од функционалноста која оригинално овозможува повикување на возило со Apple часовникот. Функционалноста овозможува управување со фрејм баферот, кој ги контролира пикселите на екранот. Но, ова овозможува и собирање на сите презентирани податоци. Кодот кој го овозможил пропустот […]

Прочитај повеќе

Vuforia Chalk е нова iOS апликација која покажува дел од највозбудливите можности на виртуелната реалност. Апликацијaта е едноставна за користење, а слична функционалност презентираше и Microsoft, со HoloLens. Она што го овозможува Chalk е помош со покажување, дури и кога корисниците се далеку еден од друг. Едниот корисник едноставно ја насочува камерата кон предметот или предметите […]

Прочитај повеќе

Неколку телевизии во Македонија имаат контактни емисии во кои гости се доктори. Ако барем еднаш сте погледнале некоја од овие емисии, најверојатно веќе знаете дека постои огромен интерес од гледачите. Македонската апликација Expert TV нуди токму ваква или барем слична содржина. Лекари специјалисти говорат на теми за здравјето. Содржините се пренесуваат преку релативно куси видеа, […]

Прочитај повеќе

Мој документ е македонска апликација која ќе ве подготви за потрагата низ административните лавиринти. Апликацијата е дело на Ротаракт клуб Широк Сокак Битола и на него работеа околу една година. Она што е најдобро во апликацијата е едноставноста за користење. Ниту една процедура не е повеќе од два клика оддалечена од корисникот, што не секогаш е едноставно да […]

Прочитај повеќе

The Writer е нова iOS апликација од креаторите на Wordbox, Vulpi Inc. Wordbox e текст едитор кој имаше простор на најголемите светски медиуми. Апликацијата ја претставија 9to5mac, Еngaged, Тechcrunch, Мacworld, Тhenextweb, Time.com и Тhe Verge. The Writer е повторно во истата област (текст едитор), но е многу пософистицирана апликација. За користење на истата потребен е iPhone или […]

Прочитај повеќе