Целта на otvorenipodatoci.gov.mk е да ги ослободи информациите од владините институции и да им ги понуди, во систематизирана форма, на граѓаните и компаниите да креираат апликации, содржини, истражувања и услуги. Засега проектот се движи во добра насока, и нема зошто да не се пофали обидот да се ослободат јавните ресурси. Но, тоа што е интересно […]

Прочитај повеќе

Се дигна доста прашина по соопштението на Владата на Македонија дека ќе ги блокира странските сајтови за обложување и игри на среќа, во корист на локални вакви сервиси предводени од нова „Државна видео лотарија“. Целта на таа легислатива е да се спречи одливот на парите од државата, и да се најде начин да се оданочат […]

Прочитај повеќе

ИТ министерството го претстави Е-потсетник, нов веб сервис кој преку SMS порака или имејл ќе ги потсетува граѓаните за нивните административни обврски како пријавување на новороденче, лиценца за категоризација на хотели, издавање на работни дозволи за странци, потсетување за дозвола за поставени реклами на државни патишта и други досадни административни работи кои сите потсвесно сакаме […]

Прочитај повеќе