Мобилната апликација Claxi e добитник на „Merit Award“, на овогодинешните WITSA награди, кои се одржаа во Бразилија, Бразил. Наградата се доделува на рeшението кое се издвојува од останатите, а овoј пат го доби македонскатa апликација за избор на оптималната такси понуда. Claxi најпрво беше избран како победник на МАСИТ ИКТ Наградите за 2016 година, по […]

Прочитај повеќе

Little Jimmy Animal World е нова детска игра од македонските креативни агенции Futura и Synapse. Апликацијата е наменета за најмладите корисници под 5 години и има едноставна цел – да ги едуцира децата за животинскиот свет. Animal World користи интересни илустрации, звуци и зборови да ги запознае децата со животните, и да ги научи да […]

Прочитај повеќе

Конечно една навистина корисна македонска апликација. Станува збор за Android апликацијата LetsDoItMacedonia која овозможува едноставно пријавување на ѓубрето кое е надвор од кантите. Идејата е апликацијата да ги искористи корисниците и совесните граѓани да пријавуваат, односно работи на краудсорсинг концепт со што зависи од волјата на корисниците да ги пријавутаат проблемите. Иако бара нешто од […]

Прочитај повеќе

CocoBoard и MickeysJuniorMathMK се две едукативни игри, направени од Милан Димовски, кои се наменети за најмалите корисници. Првата апликација, CocoBoard наликува на старите мозаик играчки кои овозможуваат најмладите да се забавуваат притоа креирајќи мозаик од бои. Апликацијата од лева страна доаѓа со палета од седум бои кои ќе ги употребува, а по креирањето на „мозаикот“ […]

Прочитај повеќе

SmartPhonebook е македонска апликација за Windows Phone изработена од Стеван Костоски, која треба да им помогне на корисниците да знаат точно на кој мобилен оператор е секој од нивните контакти. Со можноста да се задржи префиксот кога се променува оператор, пример од One oдите на Vip со 075 префиксот, се појавува еден клучен проблем. Секој […]

Прочитај повеќе

Me Gusto е нов готвач за Android, изработен од AppStudio.mk. Се работи за едноставна, но пријатно дизајнирана апликација во која, според студиото, има неколку илјадници рецепти кои се достапни на англиски, македонски и српски јазик. Во апликацијата ќе најдете интересни рецепти; може да си одберете омилени јадења; да креирате шопинг листа или да најдете ресторани […]

Прочитај повеќе

Македонската апликација Disaster App го најде своето место на листата на најинтересните проекти од Балканот која ја креираше Red Bulletin, заедно со американско-македонскиот Solaborate; хрватско-македонскиот Fueloyal и македонскиот систем за гласање iVote. Станува збор за постара апликација, објавена уште пред две години година, која беше креирана по катастрофалните поплави во Босна и Херцеговина и Србија […]

Прочитај повеќе

Claxi, македонската апликација за повикување на такси која по концептот и брендингот потсетува на популарната Uber, сега ќе може да се користи и во Велес. Со Claxi веќе може да се повикува такси во Скопје и во Битола. Идејата зад Claxi е да ви понуди преку мобилна апликација да повикате такси кое ќе го информирате […]

Прочитај повеќе

Како името да не е доволно чудно, долгите линии во разни бои на UUUU на прв поглед ќе ве збунат. Но, играта вреди. Оваа сложувалка, креирана од Нина Георгиева и Дамјан Цветков-Димитров, не е интересна само затоа што има модерен дизајн, бидејќи е една од ретките македонски апликации кои отстапуваат од шаблонот. Оригинална е, пред […]

Прочитај повеќе

Aптека Zegin сега има iOS апликација која може да се користи како потсетник за терапија. Апликацијата е прилично едноставна, и со тоа мислам дека не се работи за којзнае каков сервис, туку едноставно за брендирана апликација преку која се промовираат лекови, услуги како достава на лекови, со мапа за локации на аптеките. Но, има неколку […]

Прочитај повеќе

Локацискиот потсетник МаркО влезе во јавна бета фаза со која македонското студио, и креаторот на МаркО, CodeWell, сака да привлече заинтересирани тестери да ја пробаат апликацијата и да помогнат во нејзиниот развој. CodeWell го промовира МаркО како локацискa to-do листа, односно потсетник кој ќе ве потсети за задачите кога сте блиску до одредена локација, пример […]

Прочитај повеќе

Claxi е нова македонска Android апликација која ви овозможува да нарачате такси во Скопје „со само еден клик“. Апликацијата овозможува повик на таксисти според неколку критериуми најевтин превоз, такси кое најбрзо ќе пристигне или такси во кое имате најмногу доверба. При секој повик на такси возило апликацијата ќе понуди повеќе решенија, а конечниот избор е […]

Прочитај повеќе