Порано или подоцна, консументите на онлајн видео игри се нашле во ситуација да се вознемират од доживеаниот пораз до таа мера да избрзано реагираат со пцовки, колнење и сеење клетви како средновековни бабици. Оние кои не сакаат вакви токсични бомбардирања, во чет екранот имаат или вклучено одредени филтри или пак ја имаат целосно деактивирано функција […]

Прочитај повеќе

АБВ со Македонка е пакет на едукативни содржини наменет за децата. Пакетот е составен од дигитален и физички дел, а и двата се подеднакво важни за децата. „Главна мотивација за изработка на целиот проект е малиот број на дигитални едукативни содржини на македонски, како и нискиот квалитет на печатени материјали“, вели Александар Тримчевски, автор на целиот […]

Прочитај повеќе

JSP Live е една од многуте автобуски апликации кои го следат јавниот превоз во Скопје. Апликацијата е дело на Томче Делев и е достапна на Google Play. Интересно за оваа апликација е што го следи сообраќајот во реално време и ви овозможува подобро да се организирате. Со оглед дека надвор е ладно, и најчесто загадено, […]

Прочитај повеќе

Најверојатно веќе повеќе пати сте биле сведоци на листи и соопштенија во ходници на згради. „Треба да се плати за чистење!“, „Нема платено струја за лифт!“, куп повици за куќен совет и слично се дел од стандардните орнаменти во влезовите. Наместо ова, „Моја зграда“ ќе се обиде да понуди поинакво и покорисно решение. Апликацијата како што […]

Прочитај повеќе

Онлајн платформите кои овозможуваат туторство во светот не се новитет. Кај нас, сепак до неодамна не постоеше едноставен начин за онлајн одржување на туторски сесии. Пред неколку месеци со тестови започна TeachHoot, македонска платформа која треба да го олесни туторството. Сервисот е основан од Тошо Мицевски и Деан Живковски, двајца ентузијасти кои и самите имаат искуство […]

Прочитај повеќе

Дали некогаш сте размислувале што мора да направи секој турист кој ќе го посети Скопје за да има вистински автентично искуство? Листата е речиси бесконечна: искачување на Водно; планинарење на Матка; ќебапи во Дестан; чај во чаршија; лет со праглајдер; пиво во Менада; посета на аквадуктот; Кале; Скупи; Спомен куќата на Мајка Тереза… Иако ова […]

Прочитај повеќе

DB Tool е нова апликација изработена од Стефан Костоски. Апликацијата овозможува едноставно пребарување низ базите на податоци. Апликацијaта е направена со Xamarin технологија и е достапна за сите мобилни платформи и за Windows десктоп. Станува збор за малечка апликација која засега поддржува единствено MSSQL и MySQL и единствено „select query“. Г. Костоски се надева дека […]

Прочитај повеќе

Неколку телевизии во Македонија имаат контактни емисии во кои гости се доктори. Ако барем еднаш сте погледнале некоја од овие емисии, најверојатно веќе знаете дека постои огромен интерес од гледачите. Македонската апликација Expert TV нуди токму ваква или барем слична содржина. Лекари специјалисти говорат на теми за здравјето. Содржините се пренесуваат преку релативно куси видеа, […]

Прочитај повеќе

Ова е гостински текст на Миодраг Цекиќ, кој е дел од тимот позади апликацијата Jukebox2. Jukebox2, идејата која го освои второто место на 6 – тото издание на Startup Weekend Skopje 2016, ја доживеа својата официјална продукциска промоција и стана дел македонската ИТ сцена. Станува збор за сервис кој овозможува демократизација на музиката во локалите, односно […]

Прочитај повеќе

Нова локална платформа Fitkit овозможува преку единствена месечна претплата да се вежба на повеќе локации. На дофат на корисниците им се најдобрите фитнес и спортски центри во Скопје, а постојано се работи и на додавање на нови активности, велат основачите на FitKit. Платформата е флексибилна и одлична за корисниците кои не можат да се одлучат […]

Прочитај повеќе

Слико збор e македонска Android апликација која ја изработи 15-годишниот Даријан Шеќеров. Апликацијата е потполно бесплатна и пред сè е наменета за децата со поинаков развој, на пример аутизам. Токму ова е инспирацијата на Даријан, кој прв пат со оваа состојба се сретнал преку пријател на своите родители. Со апликацијата Даријан веќе е добитник на […]

Прочитај повеќе

Мој Весник е македонска апликација за вести изработена од Игор Петровски, која преку RSS на онлајн медиумите ги прикажува вестите во разни категории. Иако изворите на вестите се локални, апликацијата функционира како и сличните RSS апликации кои сте ги виделе досега. Корисникот одбира теми кои го интересираат, медиуми и портали од кои сака да ги добива […]

Прочитај повеќе