Фантастичните филмови и и технологијата се во своевидна симбиоза, смета креаторот на корисничките интерфејси за Minority Report и Iron Man, Џон Андеркофлер. „Во времето на оригиналниот Star Trek, немаше свест помеѓи инженерите, технолошките компании, дека требаше тоа да се направи, да се донесат премети кои беа функционални во филмовите и да се рекреираат во вистинскиот […]

Прочитај повеќе

Можеби Елон Маск е најдобар пример за Тони Старк на нашето време, но неколку стартапи се обидуваат да го до донесат неговиот костум во блиска иднина. Апликации како Siri и Google Voice веќе се достапни на пазарот, но за разлика од J.A.R.V.I.S., паметниот компјутер кој е дело на Старк, апликациите како Siri разбираат единствено едноставни […]

Прочитај повеќе

Креиравме начин за дизајнирање делови од ракети со гестикулации низ воздух, сега единствено ни треба квалитетен холограф генератор, твитна Илон Мaск. Оваа изјава сите ги потсети на Тони Старк и начинот на кој Ironman ги креира своите апарати. Ова дури не е прв пат основачот на Tesla Motors, PayPal и Hyperloop да биде прогласен за […]

Прочитај повеќе

Работеа на куп холивудски хитови: Transformers, Terminator, Rango, Sherlock Holmes… а од недомна македонското 3Д студио Fx3x во своето портфолио го додаде и мега-хитот Avengers кој надмина 1 милијарда долари приходи. Fx3X работеше на девет секвенци од филмот, секоја свој предизвик кој бара врвен квалитет, вели Кристијан Даниловски, ко-основачот на студиото. „Fx3x работеше на девет […]

Прочитај повеќе