Birdfont e бесплатна апликација со која се прават две работи: Преточување на вашиот ракопис во фонт со кој понатаму можат да се пишуваат документите Дизајнирање целосно нови и уникатни фонтови Со најновата верзија на оваа апликација, корисниците ефикасно создаваат и користат фонтови во најпознатите формати како TTF, OTF, или SVG. Финалниот продукт е во боја, […]

Прочитај повеќе

WhatTheFont е апликација која на корисниците ќе им помогне да го препознаат и пронајдат фонтот кој го гледаат. Апликацијaта е развиена од MyFonts. Употреба е едноставна, корисникот ја насочува камерата на телефонот кон текстот и фотографира, а апликацијата го пронаоѓа фонотот. Достапни се веб, Android и iOS верзија на апликацијата. Веб верзијата работи малку поинаку и наместо […]

Прочитај повеќе

Aloti_B и Aloti_M се имињата на двата нови фонта, создадени за време на работилницата Фонтој-Монтој, во која учествуваа креативци од Битола предводени од македонскиот виртуоз за типографија г-дин Ласко Џуровски, кој има придонесено многу за развој на македонската типографија. Идејата на типографската работилницата Фонтој-Монтој беше да направиме Битолски фонт и по повод 1000 годишнината (2016-2017 г.) од […]

Прочитај повеќе

Google и Monotype денеска го лансираа Noto, бесплатна серија на фонтови која се обидува да ги подржи сите пишани јазици во светот, дури и оние кои не се во редовна употреба. Ова е досега најголемиот типографски проект во светот, а од Google и Monotype велат дека за да го реализираат им требале повеќе од пет […]

Прочитај повеќе

Fontself е проект на Франц Хофман кој ќе овозможи создавање на фонтови кои можат да се користат во Photoshop, Adobe Illustrator, но и на iPad или iPhone. Благодарение на над 600 поддржувачи кои донираа над 31.000 долари на Kickstarter, проектот сега е реалност. Станува збор за екстензија за двата најверојатно најпопуларни софтвери за обработка Photoshop […]

Прочитај повеќе

InstaFontMaker e Android апликација од Font.my која на корисниците им овозможува креирање на персонализирани фонтови за помалку од пет минути. Креирањето на фонтовите е навистина едноставно, се што корисникот треба да направи е на својот уред секоја буква да ја нацрта на екранот, а потоа може да го користи креираниот фонт за испраќање пораки на […]

Прочитај повеќе

Google додаде купишта нови фонтови и темплејти во својата Docs апликација со кои ќе им се овозможи на корисниците да бидат „покреативни“. Сите 450 фонтови се додаваат со Add Fonts што ќе ве одведе на Google Web Fonts страната, од каде може да се додадат во колекцијата. Покрај фонтовите, Google додаде и опции за веб […]

Прочитај повеќе