Бесконтактното плаќање и картичките со чип се иднина на безбедното  плаќање. Гигантот Mastercard објави дека од 2024 ќе започне да ги повлекува картичките со магнетна лента. Ако сè се одвива според планот до 2033 платежните картички со магнетна лента ќе бидат заменети и повлечени. Промените најпрво ќе започнат на пазарите кои се подготвени, а на […]

Прочитај повеќе

„Big Data“ е следниот исчекор за компаниите и индустриите, па не е изненадување што сите компании се обидуваат да ги соберат податоците од корисниците. Uber е една од компаниите кои се обидуваат да дојдат до куп податоци од кориснициите. Компанијата ги превезува патниците од едно на друго место и е во одлична положба да дојде […]

Прочитај повеќе

Банкомат на булеварот Видео Смилевски Бато во Аеродром е цел на напад. Граѓанин кој го користел банкоматот забележал двојна тастатура и скен-детектор и ова го пријавил во полиција. По проверката е потврдено дека станува збор за нелегално поставена опрема. „Skimming“ напади Двојната тастатура и скен-детектор му овозможуваат на напаѓачот да дојде до чувствителните податоци од платежната […]

Прочитај повеќе

Mastercard во Јужнa Африка претстави платежна картичка со читач на отпечатоци како заштита. Отпечатокот е замена за пинот и функционира слично како и на паметните телефони, за потврда на трансакцијата, јави BBC. Иако отпечатоците од прсти не се потполно безбедни и може да се надмине и оваа заштита, сепак се многу побезбедни од моменталната технологија. […]

Прочитај повеќе

Visa најави дека нивниот дигитален паричник V.me на есен ќе стартува во Британија, Франција и Шпанија. Сервисот ќе овозможи корисниците да складираат податоци од платежните картички на веб и поедноставно да купуваат онлајн. V.me е налик на PayPal. Ќе им овозможи на корисниците да складираат разни картички, ќе дозволи и закачувањe и на MasterCard, American […]

Прочитај повеќе