Речиси извесно е дека Сенатот на САД ќе гласа против донесувањето на CISPA, пишува US News повикувајќи се на извор во Сенатот. Покрај Сенатот, ниту претседателот на САД, Барак Обама, нема намера да го потпише Законот за сајбер криминал каков што е во моментов. Забелешките кои ги имаат сенаторите се поради недоволната заштита на приватноста, […]

Прочитај повеќе

Повеќе од 200 веб сајтови во САД во моментот се затемнети и ќе останат така во текот на целиот ден, како знак на протест против контроверзниот закон CISPA (Cyber Intellegence Sharing and Protect Act). Законот, за кој што борците за граѓанските слободи велат дека приватни фирми без судски налог ќе можат да пристапат до корисничите […]

Прочитај повеќе

Ко-основачот на Reddit и активист за интернет слобода, Алексис Оханиан, започна борба против CISPA (Cyber Intelligence Sharing and protection Act) кој доаѓа на место на законите PIPA и SOPА, претходно одбиени од американскиот Конгрес бидејќи го суспендираа правото на приватност на Интернет. Во видеото подолу, г. Оханиан се обидува да ги добие Лери Пејџ од […]

Прочитај повеќе

Претседателот на САД, Барак Обама ја потпиша наредбата која треба да ја зацврсти сајбер безбедноста, но и која ќе дозволи властите да споделуваат информации за „сајбер опасности“ со други приватни компании и оператори.  Мерката доаѓа кратко време по годишниот извештај на CERT кој објави дека и енергетските постројки во САД се цел на напад, и […]

Прочитај повеќе

The Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA) го помина американскиот Конгрес со 268 гласови наспротив 168 проти го гласање кое се случи еден ден порано од претходно најавено. CISPA е закон кој содржи мерки кои ќе го заштитат САД од сајбер напади, но и кој, според критичарите, е многу општ и нејасен како неговите […]

Прочитај повеќе