Стивен Хокин, Илон Маск, но и куп други научници и иноватори предупредуваат од опасностите на вештачката интелегенција, која во иднина би можела да биде опасна и за човештвото. Сепак не сите гледаат исто на оваа опасност. На пример креаторот на Linux, Линус Торвалд, се изнасмеја на вакво мислење, нарекувајќи го идиотско. „Ќе дојдеме до вештачка […]

Прочитај повеќе

Винт Церф, Тим Бернерс-Ли, Митчел Бејкер, Линус Торвалд, Фил Зимерман и Бревстер Кал се меѓу првите членови од 33-те генијалци кои се ставени во Хала на славните луѓе на Интернетот. Церемонијата, спонзорирана од Интернет друштвото, се одржа во Женева, и ќе претставува годишен настан каде ќе се слават индивидуалциите кои одиграа значителна улога во раното […]

Прочитај повеќе