Судењето меѓу двата гиганти продолжува, иако поротата од федералниот суд во Сан Франциско донесе одлуката дека кодот на Google Android е премногу сличен со API-јата на програмскиот јазик Jаva, чии авторски права ги држи Oracle. Ова значи дека Google морал да побара дозвола и да плати лиценци за користењето на Java API-ја за својата мобилна […]

Прочитај повеќе

Сведочењето на поранешниот директор на Sun Microsystems, Џонатан Швартц само што му помогна на Google да се одбрани од тужбата на Oracle дека украле делови од Java API-ја за Android без да платата лиценци и дозвола, пренесува Cnet. На судењето Oracle како доказен материјал претстави имејл докази од главниот за Android, Енди Рубин, од кои […]

Прочитај повеќе

Главниот програмер и ко-основач на Android платформата, Енди Рубин во имејл од 2006-та пишал дека java.lang API е заштитен со авторски права, но се чини дека тоа не му било важно да ги прекрши тие права, обвинуваат Oracle во втората недела од судењето во кое софтверскиот гигант го тужи Google за злоупотреба на 37 Java […]

Прочитај повеќе