Xiaomi само од мобилни сервиси оваа година ќе заработи милијарда долари. Четири години откако почнаа со продажба на телефоните, компанијата трикратно ќе ја надмине заработката од мобилни апликации како игри и финансиски апликации, вели Леј Џун, основач на компанијата во интервју за Wall Street Journal. Сепак производството на евтин хардвер, со цени блиску до набавните, […]

Прочитај повеќе

Новото истражувањето на Swrve кое се однесува на монетизацијата на бесплатните мобилни игри покажува дека само 1,5 отсто од играчите се одлучуваат да купат „виртуелни предмети“ во игрите. Уште поинтересно 50 отсто од ваквите приходи доаѓаат од 0,15 отсто од играчите. Ова значи дека дел од игрите имаат играчи кои плаќаат за сите, но зато […]

Прочитај повеќе

Иако iPhone ја губи битката со Android кога е во прашање бројот на уреди, кога станува збор за продажба и заработка Apple владее на врвот и ги соборува сопствените рекорди. И оваа година продажбата и преземањата од AppStore за новогодишните празници се поголеми од претходната, овојпат бројот на преземања е поголем за 53 отсто, а […]

Прочитај повеќе

Иако Android платформата доминира со глобалниот мобилен пазар, сепак платформата на Google заостанува зад Apple iOS во поглед на приходите кои се генерираат од мобилните апликации. За секој 1 долар кој iOS апликацијата ќе го заработи од симнувањето и in-app купувањата, Android верзијата прави само 0,19, односно 0,24 долари, вели Business Insider во својот „графикон […]

Прочитај повеќе

Во првите три месеци од 2013-та година, Windows одделот на Microsoft направи 5,7 милијарди долари, што е кул пораст од 24 отсто во споредба со 4,7-те милијарди лани во истиот период. Знаејќи дека Windows му носи 45 отсто од профитите на Microsoft, бројките би требало да бидат доживеани како успех. Но, аналитичарите велат дека моменталната […]

Прочитај повеќе

Конкуренцијата на мобилниот пазар во Македонија станува се подинамична, што е добро како за корисниците така и за мотивацијата на операторите да креираат иновативни понуди. Како што се одбиваше битката во 2012-та година, за T-mobile таа конкуренција е критична во намалување на бројот на корисници, додека за Vip таа конкуренција е благонаклонета и им го […]

Прочитај повеќе

Заработката на Samsung во четвртиот квартал порасна 76 отстo, со што компанјиата постави нов рекорд, јавува Wall Street Journal. Вкупната заработка во последните три месеци е 6,6 милијарди долари што е за 2 милијарди повеќе од истиот период минатата година. Продажбата е предводена од мобилните и паметните телефони, a Samsung сè уште е нивен најголем производител. […]

Прочитај повеќе

Apple забележа рекордни 54,5 милијарди долари приходи во четвртиот квартал на 2012-та година. Заработката во истиот период е исто така рекордна, 13,1 милијарди долари, објави гигантот од Купертино. Во овој период компанијата продаде: 47,8 милиони iPhone-и, 22,9 iPad-и и 4,1 милиони Mac. Во споредба со истиот период предходната година продажбите на iPhone и iPad забележуваат пораст […]

Прочитај повеќе

Facebook ќе забележи приходи од 12 милијарди долари во 2016 година. Најголем дел од приходите, 80 отсто ќе бидат од рекламите, кои компанијата им ги прикажува на корисниците на друштвената мрежа,  проценува Виктор Ентони од  Topeka Capital Markets. Рекламите и останатите услуги, ќе и донесат 5 милијарди долари на компанијата оваа година, а предвидувањата се […]

Прочитај повеќе

Зошто Google се одлучи да гo спаси Apple од мизеријата во која западнаа со издавање на сопствени мапи? Зошто кога Google има инвестирано во сопствен оперативен систем, со кој Apple е во „термонуклеарна војна“ (според зборовите на Стив Џобс),  веќе подолг период.. Дали Google e „поголема“ компанија од двете или им здосади од вечните препирки? […]

Прочитај повеќе

Twitter се чини дека е задоволен од порастот на продажбата на рекламите. Дури стана и оптимист за уште подобра продажба откако се појавија и првите пооптимистични проекции за пораст на нивната заработка во 2014 година која се очекува да достигне 1 милијарда долари, пишува Bloomberg. Прогнозата ја предвидуваат двајца аналитичари кои побарале да останат анонимни. […]

Прочитај повеќе

Apple има околу 102 милијарди долари во кеш. Ова е доволно да ги купат Twitter, Nokia, RIM, Netflix, Adobe, T-Mobile и да им остане нешто ситно. Apple ви последниве 12 месеци направи приходи од 142 милијарди долари, исто колку што е бруто домашниот производ на Нов Зеланд. Овој неверојатен приход доаѓа од 0,47 отсто што […]

Прочитај повеќе