Raspberry Pi е суперпопуларен мини-РС и тоа пред се поради неговите можности и флексибилност. Неодамна Raspberry Pi доби нова B+ верзија со што несомнено ќе се зголеми примената и интересните проекти кои може да ги видиме, засега CNET креираше листа на најинтересни  и амбициозни Raspberry Pi проекти. Еве дел од нив:  “Супер-компјутер” Научниците од Универзитетот […]

Прочитај повеќе

Откако основниот модел на Raspberry Pi се покажа како полн погодок, фондацијата одговорна за мини PC-то излезе со нова поедноставна и уште поевтина варзија која чини само 25 долари. Новиот Raspberry Pi – Model A има помалку меморија и нема мрежен приклучок, но затоа енергетската ефикасност му е значително подобрена, што овозможува да се напојува […]

Прочитај повеќе

Три години по формирањето Raspberry PI групацијата, чија цел е да се промовира изучувањето на информатичката технологија, успеа да ја исполнат првата зацртана цел – конструкција и дизајн на ефтин и функционален компјутер. Идејата зад ова е да се направи програмирањето да биде достапно за сите, овозможувајќи им на сите да купат подобрена верзија на […]

Прочитај повеќе