Младински образовен форум и Радиo МОФ го најавија седмото издание на Engage. Станува збор за еден од најголемите, ако не и најголем настан чиј фокус е друштвениот активизам. Откако неколку пати се одржа во МКЦ, настанот се пресели во Култура, а оваа година ќе се одржи во Музејот на современа уметност. Вообичаено и темите и говорниците […]

Прочитај повеќе

Конференцијата за друштвен активизам Engage ја отвори регистрацијата за посетителите. Конференцијата е бесплатна, но поради ограничениот број на места, потребно е претходно регистрирање. Настанот се одржува на 10 јуни, а веќе се познати најголем дел од говорниците. Најверојатно најинтересни говори оваа години ќе бидат настапите на: Биргита Јонсдотир од Пиратската партија на Исланд; Иван Новак од Лајбах кој […]

Прочитај повеќе

Maчките на Ванхојте… вака македонските медиуми ги опишуваа твитовите на европскиот медијатор Питер Ванхојте; некои во револт велејќи дека интернет мемињата се несериозни за еден дипломат, други не разбираа зошто баш мачки, но ги реобјавуваа бидејќи пораките беа важни. За г. Ванхојте, кој беше говорник на неодамнешната конференција за активизам Engage MK, саркастичните твитови се […]

Прочитај повеќе

По петти пат Младински образовен форум и Радио МОФ ве покануваат на Engage 2016, конференција за друштвен активизам кој e еден од настаните кои не сакате да ги пропуштите. Оваа година концептот на конференцијата е малку поразличен, па настанот ќе биде поделен во неколку денови кои ќе се одржат во различни месеци. Првиот настан е […]

Прочитај повеќе

Питер Сунде e можеби совршениот говорник на четвртата конференција за друштвен активизам Engage. Oсновачот на контроверзниот торент сајт Pirate Bay, е исто така и говорник за слободата на говор и слободите на Интернет. Тој помина неколку месеци во затвор поради прекршување на авторски права, иако според него овие права во ерата на Интернетот само ја […]

Прочитај повеќе

Третата конференција за друштвен активизам, Engage, во организација на Младински образовен форум и Радио МОФ, е закажана за 14 јуни. Во рамките на Engage домашни и странски активисти, уметници, новинари и ИТ експерти ќе споделат знаења и искуства на теми поврзани со граѓанска ангажираност, активизам на јавни простори, активизам преку друштвени медиуми, слобода на изразување, […]

Прочитај повеќе

И втора година по ред ќе се одржи конференцијата Engage на која странски и домашни блогери, активисти и експерти ќе дискустираат за слободата на говор и граѓанската мобилизација преку интернет. На конференцијата која е закажана за 23-ти февруари ќе има 12 говорници, 4 работилници, 2 панел дикусии и неколку изведувачи. Сè уште нема делати за […]

Прочитај повеќе

Конечно се достапни видеата од сите говорници и презентации од ENGAGE, првата конференција за друштвени медиуми и активизам во Македонија која се одржа на 25-ти февруари во киното Фросина во МКЦ. Подолу се сите видеа од презентациите од 18-те говорници кои зборуваа за најразлични теми. Презентациите беа претходно објавени и може да ги најдете тука. […]

Прочитај повеќе

По конференцијата која се случи на 25-ти февруари во Кино Фросина, на која говорниците, изведувачите, публиката и твитерџиите учествуваа во собирот за размена на позитивни пракси, примери и искуства за ефикасно и ефективно делување во интернет и во физичкиот простор. Со вас споделуваме дел од содржината претставена на Engage. Куп фотографии од Engage може да погледнете на Facebook профилот на […]

Прочитај повеќе

Фокусот на ENGAGE, конференцијата ќе се одржи на 25-ти февруари 2012 година, во киното Фросина во МКЦ, Скопје, ќе биде ставен врз позитивните искуства од истакнати активисти од Македонија и регионот кои го употребуваат интернетот како платформа за граѓанска мобилизација. Идејата зад конференцијата организирана од Младински образовен форум и Радио МОФ е да се промовира […]

Прочитај повеќе

Twitter го претстави Newsrooms сајтот кој има водичи за новинари кои сакаат да ја користат друштвената мрежа за истражување и барање на вести и приказни.

Прочитај повеќе