Solaborate, друштвената мрежа за ИТ професионалци, поддржана од компанија во Лос Анѓелес, а изработена од македонски дизајнери и програмери, претстави нови алатки кои ќе ја олеснат комуникацијата преку мрежата. Solaborate – која сè уште е во бета и ви треба клуч кој може да го побарате од официјалната страна – сега овозможува аудио повици преку […]

Прочитај повеќе

Mozilla ја објави 22-та верзија на Firefox која ќе им дозволи на развивачите да креаираат високо квалитетни веб апликации кои вклучуваат размена на видео пораки или датотеки, директно преку прелистувачот. Новина е и што модулот WebRTC (Web Real-time Communication) е вклучен уште од самиот старт, а со тоа на развивачите ќе им се овозможи да […]

Прочитај повеќе

Google и Mozilla преставија како нивните прелистувачи, Chrome и Mozilla, можат да комуницираат меѓу себе со WebRTC. Поддршката за WebRTC нема да се појави во најновите верзии на овие два прелистувачи, но веќе е интегрирана во тест верзиите кои може да ги симнете и да ги испробате. Еве линк до Chrome 23, и до Firefox […]

Прочитај повеќе

Mozilla претстави демо на стандард за видео чет кој е додаден во експериментална верзија на Firefox. Овој стандард е изграден врз Web Real Time Communication (WebRTC) кој поддржува видео комуникација и стримање аудио без потреба од плагини како Flash. WebRTC стандардот, изграден со JavaScript и HTML5, е во експериментална фаза, но според Mozilla ќе се […]

Прочитај повеќе