Иво Ивановски се повлекува од функцијата на министер за информатичко општество и администрација. Г. Ивановски го водеше министерството осум години, откако во 2006-та беше именуван како министер без ресор одговорен за ИТ општеството, за потоа да стане министер во 2008-ма година кога се формираше Министерството за информатичко општество, подоцна и за администрација. Тој ќе го […]

Прочитај повеќе

Најголем дел од студентите кои ги исполнуваат условите за ваучер за таблет компјутер, веќе ги подигнале своите ваучери, вели ИТ министерот Иво Ивановски. Околу 5.160 студенти ги подигнале ваучерите, а уште 80 треба да го направат ова пред истекот на рокот. За ваучер кои се даваат на студенти од загрозени семејства и со посебни потреби […]

Прочитај повеќе

Единствениот национален регистар на прописи доби нов редизајн на сајтот со нови додадени услуго. Проектот е плод на соработка помеѓу Министерот за информатичко општество и USAID, а ова е втора негова надградба откако е воведена е-услугата во 2009 година. Новата надградба е во насока за зголемување на практичноста при користењето на сајтот, но и поголемо […]

Прочитај повеќе

Интернетот е клуч за иднината на трговијата и рекламирањето во Македонија, изјави министерот за информатичко општество Иво Ивановски на конференцијата за современ маркетинг која се одржа во Скопје. Скоро сите македонски компании користат интернет, дури 91 отсто од нив според Заводот за статистика, и тие се почесто се вклучуваат во продавање на услуги преку интернет, […]

Прочитај повеќе

Собранието со 61 глас „за“ го изгласа Законот за медиуми чија цел наводно е да стави ред во медиуската сфера, од воведување на уредувачки структури до јавно објавување на инвеститорите и цензура на несоодветната содржина. Но, новиот закон, кој според многу здруженија е контроверзен и направен да се контролираат медиумите, нема да ги опфати „електронските […]

Прочитај повеќе

<Надополнето: 11.06.2013>  Се чини дека информацијата дека PayPal ќе дојде во Косово и Македонија е неофицијална. Официјално финансискиот сервис ќе дојде во Македонија, , според изјавите на МИОА, но не се знае кога. Михаил Стевчев од македонскиот стартап TweetsPie кои се на Webit во Истанбул ги контактираше преставниците на PayPal, кои се исто на конференцијата, […]

Прочитај повеќе

Приватните компании треба да ги искористат отворените податоци за да креираат мобилни и веб апликации во служба на граѓаните, вели ИТ министерот Иво Ивановски на конференцијата за е-Влада. Отворените сурови податоци ќе бидат објавувани од пет институции, и ќе им бидат достапни на компаниите 24 часа дневно во дигитална форма. Компаниите ќе можат да профитираат […]

Прочитај повеќе

Е-Потсетник е сервис кој преку СМС пораки и електронска пошта ќе ги известува граѓаните кога наближува рокот на важење на некој документ, кога некој документ е подготвен или се воведуваат нови услуги. Засега услуги нудат неколку министерства и институции. Министерството за економија ќе ги потсети корисниците кога истекува лиценцата за продажба на алкохолни пијалоци, решение […]

Прочитај повеќе

Македонија, Србија и Црна Гора испратија заедничко писмо до Европската Комисија со кое побараа да имаат исти цени за роаминг услуги како што имаат и земјите-членки на Европската Унија. Писмото доаѓа по веста дека Европската Унија од 1 јули ги намали роаминг цените за 36 отсто. Намалувањето на цените за роаминг е дел од Дигиталната […]

Прочитај повеќе

И покрај поголемиот стандард на живеење, европејците плаќаат помали роаминг цени кога патуваат во странство. За роаминг повик во Европа ќе платите околу 20 денари, додека роаминг повик од Македонија кон Србија ќе ве чини околу 100 денари за 60 секунди. Знам, не е фер. Европската Унија уште пред една година, од 1 јули 2012-та, […]

Прочитај повеќе

Само 32 бизнис планови беа пријавени од можни 50 места во првиот конкурс за отварање на електронски продавници спонзорирани од Министерството за информатичко општество и администрација. Идејата зад проектот е локални бизнис да се пријават со свој бизнис план, а МИОА да им креира продавница и да им плати хостинг за една година, по што […]

Прочитај повеќе

Конечно Македонија ќе добие национален безбедносен тим за справување со компјутерски инциденти (CIRT). Овој тим би требало да даде поголема доверба кон владини веб сервиси, но и да стави крај на бројните пробиви, дифејсирања и други злоупотреби на .gov сајтови. „За воспоставување на Национален CIRT ќе се формира меѓуресорска група со претставници од различни државни […]

Прочитај повеќе