Google Glass официјално ќе излезе во комерцијална продажба следната година, а Explorer Edition „верзијата“ е најавена за почетокот на 2013-та, се открива во извештајот поденесен до Комисијата за комуникации на САД. Сепак, Verge вели дека има несогласувања со најавените очила и овие кои се пред комисијата. Наместо најавената 2.4GHz 802.11b/g/n Wi-Fi, комисијата разгледува 802.11 b/g Wi-Fi конекција. […]

Прочитај повеќе

Kиборг, кратeнка за „кибернетички организам”, е суштество со биолошки и вештачки (т.е. електронски, механички, или роботски) делови. Според ова, секој од нас познава киборг (ако не сме и самите), односно познаник кој е во симбиозата со својот паметен телефони, таблет компјутер, лаптоп, па дури и десктоп компјутери. Ова денес не е воопшто чудно бидејќи колку […]

Прочитај повеќе

Field Trip e нова апликација на Google која го префрла светот околу вас во вашиот телефон. Апликацијата ве известува со информации за местата кои не опкружуваат, или според Google апликацијата е „како да имате добар пријател кој одлично го познава местото“. Апликацијата е еден вид водич за теми и локации кои ве интересираат.  Апликацијата ќе […]

Прочитај повеќе

Сергеј Брин се појави на I/O носејќи ги научно-фантастичните наочари со име Project Glass и во живо, заедно со неколку падобранци и екстремни спортисти, ги демонстрираше функционалностите на овие наочари кои сигурно ќе го променат начинот како споделуваме информации. Project Glass се наочари преку кои се прикажуваат информации и со кои може да се гледа, […]

Прочитај повеќе

Научно-фантастичните наочари на Google ќе се појават можеби од наредната година и ќе ви овозможи да се чувстувате како пред вас да има додаден слој на (проширена) реалноста преполн со разно-разни информации. Секако, тоа што нема да можат да го видите е дека ќе изгледате глупаво бидејќи во моментов дизајнот на наочарите е ужасен. Наочарите […]

Прочитај повеќе