Microsoft продолжува со oтпуштања во одделот за развој на паметни телефони. Најголем дел од отпуштените се дел од одделот за равој во Финска, а освен отпремнини, компанијата ќе загуби и дополнителни 950 милиони долари. Ова отпуштање на Microsoft е дел од крајот на мобилниот оддел на Nokia, a компанијата која не толку одамна ги произведуваше […]

Прочитај повеќе

Microsoft ќе затвори 7.800 работни места од кои најголем дел се во Windows Phone одделот. Ова веројатно ќе значи крај за мобилната дивизија на Nokia или барем обемот на телефони кои ги испорачува компанијата ќе биде значително намален. Наместо посебна мобилна платформа која не може да конкурира на iOS и Android, Мicrosoft ќе се обиде […]

Прочитај повеќе

Yahoo потврди дека отпушта 2.000 вработени, што, според компанијата, е „тешка одлука“, но „и храбар потег кон помала и попрофитна“ компанија. Yahoo сега останува со 12.000 вработени, од 14-те претходно, и според проценки на компанијата, со отпуштањата ќе зачува 375 милиони долари. Отказите ги опфатиле сите делови од компанијата, а најмногу одделот за продукти и […]

Прочитај повеќе