Codecademy, Google и DonorsChoose ја започнаа својата соработка чија цел да ја зголеми заинтересираноста на девојките за програмирањето. Идејата за ваков проект доаѓа поради фактот дека од сите завршени студенти на комјутерски науки само 12 отсто се девојки, а соработката ќе се смета како успешна кога ќе биде двојно зголемен бројот на девојки кој студираат […]

Прочитај повеќе

Codecademy, чија цел е да ги научи корисниците да програмираат и пишуваат код, претстави нов редизајниран сајт со кој сака да продолжи да расте и да го подобри брендот. Редизајнот доаѓа по неколку годишно поправање на сегменти од сајтот, па „сега конечно е дојден моментот за редизајн“. Редизајнот е искористен и за дефинирање на палета […]

Прочитај повеќе

„Програмирањето го држи клучот“, вели Зек Симс за Wall Street Journal, откривајќи дека сега над 24 милиони луѓе се регистрирале за бесплатните курсеви на Codecademy. Оваа бројка е три пати повеќе од осумтте милиони корисници кои едукативниот сервис ги имаше по првата година. Codecademy нуди лекции по HTML, JavaScript, Python и други програмерски јазици за […]

Прочитај повеќе

Codecademy ја издаде првата едукативна апликација за iPhone, Codecademy: Hour of Code, која треба да ви помогне да научите да кодирање. Сепак цел на апликацијата е повеќе разонода, а пред се да ве заинтересира за програмирањето колку што може во еден час колку што ви е потребно да го завршите вежбите. Апликацијата ќе ги едуцира […]

Прочитај повеќе

Codecademy, еден од поинтересните едукативни веб сајтови за учење како да се програмира, кој стартуваше пред осум месеци, сега стана уште поинтересен за сите почетници кои се заинтересирани во HTML и CSS. Сајтот до сега имаше лекции само за JavaScript програмирање потребно за креирање апликации, а од сега и почетни курсеви во HTML 101 кои […]

Прочитај повеќе