Фондот за иновации и технолошки развој ја објави листата на компании кои се добитници на средства за реализација на своите проекти. Она што може да се забележи е дека на листата има проекти од различна индустрија; пример земјоделие, ИТ, енергетика, биохемија, машинство. Најголема вкупна сума за проект доби Дуна ДОО Скопје 64.111.949 денари за проектот Ултима […]

Прочитај повеќе

„Во Македонија може да се изгради структуриран стартап екосистем. Постои желба за тоа, иако нашите активности треба да бидат релевантни според потребите на стартапите“, вели Дејан Алексов од Startup Macedonia, асоцијација која беше основана пред две години од стартап заедницата со цел да поттикне продуктивна дебата за развој на овој иновативен сектор. Таа дебата започнува […]

Прочитај повеќе

Кина ги надмина САД и сега е новиот лидер според инвестирањето во стартапи кои работат на вештачка интелигенција. На Кина отпаѓаат неверојатни 48% од инвестициите во стартапи кои работат со вештачка интелигенција. За споредба, САД на второто место имаат 38%, пренесе Verge. На овие две држави отпаѓаат 86% од инвестициите во вештачка интелигенција во стартапи. Овој […]

Прочитај повеќе

Минатата недела Владата на Република Македонија ги додели грантовите на технолошките и иновативни компании. Грантовите се со вкупна вредност од 80 милиони денари и доаѓаат од Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) Од овие средства 58 милиони денари се обезбедени од Владата, а останатите се инвестиција на Светска банка. Стартапите кои ги примија договорите […]

Прочитај повеќе

Инвеститорите и брокерите на српската берза наскоро ќе може да инвестираат во стартапи. Станува збор за своевидна „crowdfunding“ платформа која треба да ги претвори стартапите во компании. Целта на овој потег е младите и иновативни компании да добијат средства кои се потребни за понатамошен развој. „На чекор сме да станеме лидер во Србија во пружање […]

Прочитај повеќе

Uber, Airbnb и Alibaba се првите компании на кои помислуваме кога некој спомнува стартап. Секако, Европа е далеку од САД кој предничи пред сите кога се во прашање стартапи и технички компании; Кина сега започнува да го освојува светот, но дали знаете кои се најголемите стартапи во Европа? Најуспешни региони во Европа се Британија и Скандинавија. […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ. Нина е стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie во кој објавува интервјуа со регионални стартапи.) Во пролетта 2017 ја добив веста дека сум одбрана како 1 од 100 Млади прекуатлански иновативни лидери! Young Transatlantic Innovation Leaders Initiative (YTILI) е програма на Стејт департентот во партнерство со German Marshall Fund of the United […]

Прочитај повеќе

Доаѓаме да ги запознаеме македонските иноватори, вели Дејан Расу од данската платформа Valuer.ai. На 23ти ноември, во четврток во Фондот за иновации и технолошки развој, Valuer ќе им презентира на македонските стартапи како платформата може да им помогне да остварат соработки со интернационални партнери. „Сакаме да го запознаеме локалниот еко-систем, да ги чуеме приказните директно […]

Прочитај повеќе

Zume Pizza, Cafe X и Chowbotics се компании кои работат на роботизирање на храната. Најверојатно по имињата на компаниите веќе препознавате и што работат. Zume Pizza работи на достава и готвење на свежа пица во своите камиони/подвижни кујни; Cafe X е робот кој сосем сам вари кафe; Chowbotic е стартап кој со својот автомат робот го автоматизира креирањето […]

Прочитај повеќе

(Ова е гостински пост на Дејан Алексов, ко-основач на Стартап Македонија и основач на адвокатската канцеларија Алексов. Постот е првично објавен на Aleksov.mk, и реобјавен со негова дозвола) Досега во Р.М. се направени неколку инвестиции на бизнис ангели во стартап компании. Инвестицијата на бизнис ангелите се реализира со тоа што тие обезбедуваат определен паричен износ кој […]

Прочитај повеќе

Нов подкаст Cowork & Cigarettes зборува за предизвиците за македонските стартапи и co-work заедницата. Ова е премиера на подкастот, а ние им посакуваме уште многу епизоди. Првата епизода е помалку неформална, но ова секако не значи дека нема да добиете куп корисни податоци. Епизодата е куса, неформалниот карактер ја прави позабавна и поедноставна за следење. […]

Прочитај повеќе

(Oва е гостински пост на Нина Николиќ. Нина е стартап ентузијаст и автор на новиот блог #StartupSelfie во кој објавува интервјуа со регионални стартапи.) Ја истражувам Швајцарија од еден Impact Hub до друг. Во првата приказна  од стартап заедницата во Швајцарија подобро се запознавме со Impact Hub Geneva. Овој пат со нетрпение ја истражував приказната зад Impact Hub […]

Прочитај повеќе