Во последните десет години забележуваме се поголемо сајбер-шпионирање во светот, но за жал и на Балканот, вели безбедносниот експерт Предраг Тасевски. Предраг е ко-организатор и говорник на неодамнешната работилница на NATO за „Поттикнување на свеста во областа на кибернетичка одбрана на Балканот“, на која гостуваа странски и домашни експерти за да разговараат за сајбер криминалот […]

Прочитај повеќе

Две електрични централи во САД се најдоа на мета на софистицирани сајбер напади, јавува BBC. Нападот започнал во октомври минатата година, а последиците од истиот не се целосно разјаснети. Во својата истрага американскиот CERT (Cyber Emergency Response Team) откри дека електраните биле цел на софистициран, но и на вообичаен малициозен софтвер. Софтверот го зафатил системот за контрола […]

Прочитај повеќе

Конечно Македонија ќе добие национален безбедносен тим за справување со компјутерски инциденти (CIRT). Овој тим би требало да даде поголема доверба кон владини веб сервиси, но и да стави крај на бројните пробиви, дифејсирања и други злоупотреби на .gov сајтови. „За воспоставување на Национален CIRT ќе се формира меѓуресорска група со претставници од различни државни […]

Прочитај повеќе

Европската Унија најави отварање на безбедносен центар за борба против сајберкриминалот. Центарот ќе биде сместен во Хаг, покрај Еуропол, полициската единица која работи во рамките на Унијата. „Ќе ги донесеменајпаметните еврoпски умови во полето на сајберкриминалот.“, најави евро-комесарката за внатрешни работи Сесил Малмстром. „Како што дигиталната економијата напредува со забрзано темпо, така и сајберкриминалот станува […]

Прочитај повеќе