Oд 30-ти јуни ќе се намалат цените на регионални роаминг разговори, извести Агенцијата за електронски комуникации. Како што беше договарано претходно помеѓу балканските соседи, Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина, ќе се обидат да ги намалат роаминг цените за да бидат во чекор со Европската унија која сака целосно да ги укине високите […]

Прочитај повеќе

Балканските земји се договорија да ги намалат цените на роаминг услугите по примерот на Европската унија. Планот, како што извести директорот на Агенцијата за електронски комуникации (АЕК), Роберт Ордановски, е од крајот на јуни да почне да се намалуваат цените за роамингот помеѓу Македонија, Србија, Црна Гора и Босна и Херцеговина. Но, засега не се […]

Прочитај повеќе

По првичната најава, во понеделникот во Будва, Македонија, Црна Гора, Србија и Босна и Херцеговина потпиша договор за заеднично намалување на роаминг цените. Цените ќе се намалуваат по примерот на Европската Унија која реши да ги избрише прескапите роаминг услуги кои ја ограничуваат комуникацијата помеѓу државите. Бидејќи четирите балкански држави не се во ЕУ, беше […]

Прочитај повеќе

Цената на роамингот во Европската Унија од 1 јули ќе биде значително намалена. Најзабележително е намалување на цените на интернет-сообраќајот кој ќе повтини повеќе од 50 отсто. Цената на еден мегабајт ќе се намали од 45 евроценти на 20 евроценти (12 денари). Забележителен е и падот на цената на повиците од 24 на 19 евро […]

Прочитај повеќе

Европскиот Парламент гласаше против роамингот како дел од поголеми телеком реформи. Ова значи дека од 15-ти декември 2015-та година Европејците ќе можат да зборуваат и сурфаат слободно од своите мобилни телефони и кога се надвор од својата земја, во рамките на Европа, без страв дека ќе завршат со огромни трошоци. Во неколку анкети, Европската Комисија […]

Прочитај повеќе

Европската Комиција објави резултати од анкета со кои ги оправда своите легислативи за намалување на роаминг трошоците. Анкетата е направено со илјада млади Европејци на возраст од 18 до 34 години, кои се земени како примерот на корисници кои најмногу ги користат своите мобилни телефони. Резултатите откриваат дека 93 отсто од младите Европејци се чувствуваат […]

Прочитај повеќе

Иако Европската Унија започна агресивно да ги намалува трошоците за мобилните разговори надвор од домашните земји, сепак роамингот сè уште е застрашувачки за многу корисници. Високите цени ги ограничуваат европските бизниси, развивачи на апликации и корисници, вели евро-комесарката за Дигиталната агенда, Нели Крус, повикувајќи се на нова анкета во која се вели дека половина од […]

Прочитај повеќе

Македонија, Србија и Црна Гора испратија заедничко писмо до Европската Комисија со кое побараа да имаат исти цени за роаминг услуги како што имаат и земјите-членки на Европската Унија. Писмото доаѓа по веста дека Европската Унија од 1 јули ги намали роаминг цените за 36 отсто. Намалувањето на цените за роаминг е дел од Дигиталната […]

Прочитај повеќе

И покрај поголемиот стандард на живеење, европејците плаќаат помали роаминг цени кога патуваат во странство. За роаминг повик во Европа ќе платите околу 20 денари, додека роаминг повик од Македонија кон Србија ќе ве чини околу 100 денари за 60 секунди. Знам, не е фер. Европската Унија уште пред една година, од 1 јули 2012-та, […]

Прочитај повеќе

Од јули оваа година сите мобилни оператори во Европската Унија ќе мора да ги намалат цените на роаминг услугите. Според тоа што е одобрено од Парламентот корисниците ќе плаќаат максимално 29 евро центи (17,8 денари) за повик, односно 70 евро центи (43 денари) за мегабајт. „На корисниците веќе им е смачено да плаќаат илјадници евра […]

Прочитај повеќе