Како во филм, нов таинствен играч се појавува од никаде и ги победува сите. Никој не го знае играчот, а тој веќе има 50 победи во Go. Мистериозниот играч е AlphaGo, вештачката интелигенција на Google која по сè изгледа сосем ја совлада играта. Вештачката интелигенција има 50 победи од 51 натпревар. Последниот натпревар заврши нерешено […]

Прочитај повеќе

Новиот светски шампион во традиционалната кинеска игра на табла – Go e AlphaGo! Вештачката интелегенција на Google во октомври минатата година го победи европскиот шампион во Go, па се чини дека беше единствено прашање на време кога и светскиот шампион ќе ја дочека истата судбина. Go е кинеска игра на табла која е посложена од […]

Прочитај повеќе

Go е нова македонска Android апликација изработена од TeamWe, oдносно од студентите на ФИНКИ, Игор Петровски и Петре Петров. Gо e локациска aпликација која ги покажува настаните кои се најблиску до вас. Може да се каже дека Go во идејата потсетува на локален Foursquare така што ви помага да најдете куп настани според предлози од […]

Прочитај повеќе

Програмскиот јазик со слободен код Go, кој Google го развиваше од 2007-ма година, го претстави официјално во 2009-та и до сега го тестираше интерно во компанијата, сега е достапен за Linux, FreeBSD, Mac OS X и, „возбудени сме да најавиме“, и за Windows. „Ја претставуваме првата верзија на програмскиот јазик Go, или на кратко Go […]

Прочитај повеќе

Go е експериментален, програмски јазик со слободен изворен код базиран на C++ со елементи на Python. Според Google, со овој програмски јазик ќе се поедностави програмирањето без да се изгуби во преформансите на апликациите. „Се почесто има бунтовни реакции против проблематичните системи како тие на Java и C++, што ги тера луѓето да користат динамични […]

Прочитај повеќе