„Не разбирате како функционира Интернетот“, ова е пораката која Пионерите на интернет и ја испратија на Федералната комисија за комуникација. Во писмото се бара од Федералната комисија за комуникација да го откаже гласањето за предлогот. „Предологот ќе овозможи надзор на Комисијата над интернетот, без притоа да обезбеди адекватна замена која ќе ги заштити корисниците, слободниот […]

Прочитај повеќе

Сите слики и документи кои ги чуваме во дигитална форма на крајот ќе бидат загубени, вели Винт Церф, еден од креаторите на Интернетот. Тој на конференција во Сан Хозе предупреди дека со напредокот на технологијата постои реална опасност 21-век да биде нов дигитален среден век. „Старите формати на документи или презентации кои го креиравме можеби […]

Прочитај повеќе

Иако не треба претставување, Винт Церф е еден од интернет пионерите, еден од „татковците на Интернетот“ и евангелист за технологија на Google. Тој сега во организација со Google организира јавна средба преку Google Hangout, i сите кои се заинтересирани ќе можат да му постават прашање и да го гледаат интервјуто со Лео Лапорт во кое […]

Прочитај повеќе

Винт Церф побара побара од ITU да го остават интернетот каков што е – слободен и отворен. Мислењето на еден од „татковците“ на интернетот и сега главен интернет евангелист во Google, е дека главната движечка сила во 21 век во никој случај не смее да подпадне под цензура. „Нашите протоколи беа креирани со цел мрежите од […]

Прочитај повеќе

Астронаутот Сунита Вијамс од Интернационалната вселенска станица со помош на лаптоп и DTN софтвер контролираше робот во Германија, јавува BBC. Со цел да го намали влијанијето од доцнењето и прекините во пакетите, Европската вселенска агенција (ESA) и NASA експериментираат со новиот протокол  DTN предложен од Винт Церф, еден од „татковците“ на Интернетот. Disruption Tolerant Networking е протокол кај […]

Прочитај повеќе

Винт Церф не верува дека највлијателните компании кои владеат со Интернетот ќе останат на врвот долго време. Според него, сигурно на некој универзитет се наоѓа некоја нова идеја која ќе промени како ја користиме технологијата. „Нема ништо што може да спречи некој да направи подобра технологија од тоа што го имаме и да измисли нешто […]

Прочитај повеќе