Ако сте љубители на фудбал, тогаш веројатно веќе знаете дека оваа година фудбалскиот клуб Ливерпул е на најдобар пат да ја освои првата титула во Англија по 30 години. Она што можеби и не го знаете е дека свој удел во неверојатната форма на клубот оваа година се базира на научна обработка на податоци за […]

Прочитај повеќе

Stalkscan е веб-апликација која им овозможува на сите да ги разгледаат интеракциите кои ги правите на Facebook. Апликацијата сите податоци ги собира од Facebook Graph Search и е сериозно нарушување на приватноста на корисниците. Прегледувањето на Graph Search на Facebook  веќе не е едноставно како порано, но функционалноста сè уште функционира. Благодарение на Stalkscan, друштвената […]

Прочитај повеќе

Maкедонски Телеком ги повика сите иноватори да се пријават на Telekom Innovation Contest каде ќе можат да ги претстават своите проекти. Пријавувањето е до 15-ти октомври за проекти и решенија кои се занимаваат со анализа на паметни податоци, комуникација од иднината и Интернет на нештата. Преку натпреварот, иноваторите ќе добијат шанса да се претстават на […]

Прочитај повеќе

IBM ја отвори својата платформа Watson Analytics за сите. Засега сервисот е во бета, но доколку ви се потребни пресметки и анализа од Watson потребно е единствено да креирате IBM id, а алатките ќе бидат достапни по freemium модел. Ова овозможува да ги оставите вашите податоци на Watson, а понатаму алатката ќе ви помогне со […]

Прочитај повеќе

Доаѓа време кога полицијата ќе почне да дејствува проактивно спречувајќи го криминалот пред истиот да се случи. Ова може да биде забрзано од софтверот на стартапот PredPol кој анализира податоци од неколку години и статистички ја покажува локацијата за најголема веројатност на криминал. Картата на реонот е поделена на квадрати 150х150 метри и ова озвозможува да се […]

Прочитај повеќе

Целта на Hashstats.net е да им помогне на компаниите да ги разберат подобро резултатите од нивните маркетинг кампањи на друштвените мрежи. За да го реализираат oва, креаторите на проектот New Media Mk и дизајнерот Даниел Јанев ќе користат посебно изработен процес од три дела: најава на кампањата што вклучува следење на #хаштаговите, потоа мониторинг и […]

Прочитај повеќе