Енергијата на сонцето е доволна да се задоволат енергетските потреби на земјата неколку пати. На земјата енергијата која доаѓа директно од сонцето најчесто се експлоатира со соларни ќелии. Еве едно не премногу долго видео кое објаснува како функционираат соларните панели.

Прочитај повеќе

Огромна соларна фарма и склад за електрична енергија од Tesla на Хаваи е можна иднина за снабдување со електрична енегија на сите острови. Носењето на стандардните енергенси на островите е проблем. Сепак, времето кога електричната енергијата е најпотребна не соодветствува со времето најпогодно за генерирање. Токму вo ова е предноста на Tesla и огромните батериите за […]

Прочитај повеќе

Оние кои постојано патуваат често се имаат затекнато во ситуации каде телефонот или таблетот им е испразнет, а немаат можности за полнење на батеријата. За такви ситуации, компанијата BirkSun има на понуда ранец кој ги користи потенцијалите на соларната енергија за да ги наполни вашите уреди. Ранецот се одликува со преден панел кој ја апсорбира сончевата енергија […]

Прочитај повеќе

Strawberry, српскиот соларен полнач за мобилни уреди, ја постави својата прва паметна клупа во Лондон, пишува Startit.rs. Kомпанијата која има неколку различни полначи и веќе има поставено 17 паметни „дрвја“ во Србија, Босна и Косово, се обврза да обезбеди уште 15 паметни клупи за англискиот главен град. Паметните клупи се нов производ на Strawberry, осмислени […]

Прочитај повеќе

Google го претстави Project Sunroof со кој компанијата на генијален начин ќе помогне на луѓето да одлучат дали да инвестираат во соларни панели на кровот на својто дом. Алатката овозможува со помош на податоците од Google Maps да се пресмета енергетскиот потенцијал на куќата на корисникот. Sunroof најпрво прави процена за бројот на сончеви часови […]

Прочитај повеќе

Apple, но и Google се насочуваат кон обновливите извори на енергија. Apple ќе инвестира 850 милиони долари соларна електрана во Калифорнија, a Google инвестира во електрична енергија од ветерните фарми на NextEra Energy. Постројката за соларна електрична енергија Apple ќе ја гради на 5,2 квадратни километри во Калифорнија, која ќе генерира електрична енергија што би […]

Прочитај повеќе

До статуата на Јустинијан I на плоштадот Македонија во Скопје е поставен јавен универзален соларен полнач за мобилни телефони. Соларниот полнач ја конвертира сончевата енергија со електрична преку фотонапонски панели, и ги има скоро сите можни кабли, приклучоци и пинови за разните модели на телефони. Тестиравме со Nokia 5100 и HTC Sensation XL и функционира, […]

Прочитај повеќе

Аlta Devices, компанија базирана во Калифорнија, успева да добие 23,5 проценти ефективност со нивните соларни колектори, а уште пофасцинантно, компанијата Semprius од северна Каролина успева да постигне 33,9 проценти ефикасност со нивните концентрирани фотоволтежни ќелии што користат леќи за да ја фокусираат светлината на сонцето околу 1.000 пати. Овие резултати се проверени од трета фирма, […]

Прочитај повеќе

На Apple му е одобрен уште еден патент за технологија која ќе овозможи уредите да се полнат со соларна енергија. Apple има вкупно два одобрени патенти за користење на соларна енергија, и пет барања кои чекаат одобрувања. Патентите содржат технологија со која мобилните уреди ќе се полнат или со вградени соларни ќелии или со други […]

Прочитај повеќе

Јавната соларна станица за полнење на телефони, поставена од тим од студенти од Универзитетот во Белград, освои награда на Европското натпреварување за алтернативна одржлива енергија.

Прочитај повеќе