Минатата недела Уганда воведе данок на друштвени мрежи. За законски да ги користат друштвените мрежи корисниците од Уганда треба да плаќаат по 5 центи дневно. Покрај Facebook, данокот ги таргетира и Instagram, Twitter и LinkedIn. Можеби изгледа симболично, но воопшто не е така. Дневниот данок е 200 угандски шилинзи, а минималната месечна плата 6 000 […]

Прочитај повеќе

From Darkness е невообичаена видеоигра во форма на документарец која ве става во центарот на конфликтите на источна Африка. Играјќи како белгиски новинар, играта ви приложува образовен коктел од аудио, видео и тродимензионално истражување кои би требало да ви помогне да ја најдете исчезната ќерка. From Darkness е заснована на длабоко истражување во Кенија и […]

Прочитај повеќе

Највиралното YouTube видео историјата за чудо не припаѓа на некоја позната личност или популарен производ, туку на лидер на бунтовничка група од Уганда. Kony 2012 е 30-минутно документарен филм за Џозеф Кони, лидер на Армијата на господовиот отпор од Уганда, кој е баран од Интернационалниот криминален суд за убиствa, силувања и малтретирање на деца. Целта […]

Прочитај повеќе