Во Нов Зеланд на сила стапува закон кој ќе им овозможи на службениците на царинските служби да прават дигитален претрес. Доколку патникот одбие да го отклучи својот уред, и сака да ја задржи својата приватност, ова може да го чини 5 000 долари, јави Radio New Zealand. Всушност станува збор за амандман на веќе постоечкиот […]

Прочитај повеќе

Троловите во Нов Зеланд наскоро ќе станат загрозен вид. Законодавците во оваа островска држава донесоа легислатива со кој тролањето на интернет е забрането. Законот предвидува казни за троловите кои се движат од парична казна па се до затворска казна. Дополнително ќе биде креирана и агенција за соработка со Facebook, Google и Twitter, со која ќе […]

Прочитај повеќе

Само што му дозволија да користи интернет во својот дом, големиот човек што стоеше позади Megaupload,го најави своето враќање со еден мега проект наречен Megabox. Со овој сервис, тој ќе им овозможи на музичарите својата музика да ја продаваат на нивните слушатели, а судејќи според Ким Дотком кој веќе има неколку ексклузивни договори со неколку […]

Прочитај повеќе

Ким Дотком, основачот и извршниот директор на сега затворената MegaUpload “империја”, најверојатно ќе може да си го поврати целиот свој имот во вредност од 17.8 милиони долари заедно со 6.8 милиони долари запленет кеш заради грешка во судскиот налог со кој му се одземени. Според весникот New Zealand Herald, полицијата во Нов Зеланд се обидела […]

Прочитај повеќе

Очекувано, американските власти доставија официјални документи за екстрадикција на основачот на контроверзниот сајт Megaupload, Ким Дотком. Тој беше уапсен во јануари, заедно со уште неколку вработени, од страна на полицијата на Нов Зеланд која соработуваше со американските власти. Kим Дотком и вработените во Мegaupload се обвинети дека ја потпомагала пиратеријата правејќи штета од скоро пола […]

Прочитај повеќе