Хакерите имаат пристап до мобилните мрежи со доволнo привилегии да можат да ги исклучат. Наместо ова тие прибираат податоци за специфични корисници, вели американскоп-израелската безбедносна компанија Cybereason. Компанијата се  сомнева дека нападите доаѓаат од Кина, и веројатно се спонзорирани од самата држава, пренесе BBC. Нападите започнале од 2017, а безбедносните експерти не ги откриле до […]

Прочитај повеќе

Во Македонија Аndroid е најпопуларната платформа, а iPhone е најпопуларниот телефон, се вели во анализата направена од мрежата за мобилно рекламирање во Јужноисточна Европа, ClickAttack. Извештајот е направен со податоци од нивната мрежа. Тоа што е интересно е што само Црногорците повеќе користат мобилни од Македонците, и го користат подолго од другите балкански земји кои […]

Прочитај повеќе

Последната State of the LTE анализa на мобилниот интернет, направенa од OpenSignal, покажува дека Шпанија ја има најбрзата LTE мрежа, a Јужна Кореа ја има најдобрата покриеност. За жал Македонија ја нема во истражувањето, но OpenSignal има алатки со кои може да се анализира земјата. Истражувањето е направено благодрение на 6 милиони доброволци кој ја […]

Прочитај повеќе

Новиот начин на код за поправање на грешки (Error Correcting Code), што е дел од поновите проекти на универзитетот MIT, ќе ги кодира податоците подобро со цел да не загубат од точноста без разлика на шумот присутен во каналот без разлика дали станува збор за оптички влакна или безжична конекција. Идејата на истражувачите од MIT […]

Прочитај повеќе