Цената на роамингот во Европската Унија од 1 јули ќе биде значително намалена. Најзабележително е намалување на цените на интернет-сообраќајот кој ќе повтини повеќе од 50 отсто. Цената на еден мегабајт ќе се намали од 45 евроценти на 20 евроценти (12 денари). Забележителен е и падот на цената на повиците од 24 на 19 евро […]

Прочитај повеќе

Корисниците веќе не му веруваат на Интернетот, посебно по објавување на доверливите документи во кои детално се опишани системите кои NSA ги користи за да ги шпионира и собира лични податоци, вели еврокомесарката за Дигитална агенда и потпретседател на Европската Комисија, Нели Крус. Big Data is at the heart of solving most of our unsolved […]

Прочитај повеќе

Иако Европската Унија започна агресивно да ги намалува трошоците за мобилните разговори надвор од домашните земји, сепак роамингот сè уште е застрашувачки за многу корисници. Високите цени ги ограничуваат европските бизниси, развивачи на апликации и корисници, вели евро-комесарката за Дигиталната агенда, Нели Крус, повикувајќи се на нова анкета во која се вели дека половина од […]

Прочитај повеќе

Гневна што американските власти го прислушуваат интернетот, Европа е сега решена да земе целосна контрола врз популарно наречениот „облак“. Терминот објаснува дека вашите дигитални податоци се онлајн, достапни од било каде и од било кој уред. Наједноставен пример е Facebook со кој вашите фотографии не се на вашиот компјутер, туку во облакот. Или Dropbox кој […]

Прочитај повеќе

Европската Комисија работи на план со кој ќе им забрани на мобилните оператори да наплаќаат за роаминг услуги, иако таа одлука ќе ги чини операторите до 7 милијарди евра, открива Guardian. Европската Унија уште од лани започна со методолошко намалување на цените. Секој први јули од 2012-та година цените на роаминг повици и интернет во […]

Прочитај повеќе

Eвропа има огромен пазар за апликации кој пред пет години не ни постоеше, со вредност од 10 милијарди долари која е само врв на сантата мраз. Според најновиот извештај на VisionMobile и Plum Consulting, европската мобилна економија отвори 794.000 нови работи места од кои 529.000 се директно поврзани со креирање на апликации. Од нив 60 […]

Прочитај повеќе

Европските банки и интернет провајдери се приклучија на EУ во европската симулација Cyber Europe 2012 која ќе ги провери институциите дали се подготвени да се справат со паневропски сајбер напад. Институциите ќе се справат со над 1.200 напади кои би можеле да ги изгасат сервисите, да украдат податоци или да ги манипулираат цените. Вежбите ги […]

Прочитај повеќе

Европскиот парламент со големо мнозинство изгласа ново намалување на роаминг цените за повици и интернет ширум Европа. Оваа одлука веќе беше претходно најавена, а сега е и официјализирана. By 578 to 10 – the #EP backs new fair deal for mobile #roaming users. This is #EU delivering for the citizen; money in yr pocket — […]

Прочитај повеќе

Ние сме сега свет без SOPA и ACTA, вели евро-комесарката за Дигиталната агенда на ЕУ, Нели Крус во својот берлински говор. ACTA, интернационален трговски договор за борба против пиратеријата и фалсификатите коj бараше провајдерите да ги следат корисниците, моментално се наоѓа пред Европскиот суд за правда кој ја проверува легалноста на договорот, пред истиот да […]

Прочитај повеќе

Од јули оваа година сите мобилни оператори во Европската Унија ќе мора да ги намалат цените на роаминг услугите. Според тоа што е одобрено од Парламентот корисниците ќе плаќаат максимално 29 евро центи (17,8 денари) за повик, односно 70 евро центи (43 денари) за мегабајт. „На корисниците веќе им е смачено да плаќаат илјадници евра […]

Прочитај повеќе

Граѓаните ќе бидат посигурни доколку можат да проверат дали луѓето кои ги избраа ги информираат за тоа што работат и како работат. Ова е реченица од говорот „

Прочитај повеќе

Шефот на Vodafone, Виторио Колоао, побара „мораториум на регулациите“ во телекомуникациската индустрија, односно побара од Европската Унија да престане да наметнува намалување на цените бидејќи тоа ќе може да резултира со намалени инвестиции во иднина. „Дали Европа сака вработувања или Европа сака да ги намали цените? Треба да престанеме да имаме постојани интервенции на цени […]

Прочитај повеќе