Industroyer е вирус кој беше искористен во нападите врз електричната инфраструктура во Украина во 2016 година. Софтверот може да ги исклучи прекинувачите  во струјните постројките, велат експертите на ESET, кои го детектираа вирусот. Последниот прекин во Украина е од 17 декември 2016 година. Во напад во 2015 година без струја останаа 250.000 домаќинства. Вирусот е дизајниран да ја наруши […]

Прочитај повеќе

Годината заврши со обвинувања од страна на САД, а упатени до Русија дека земјата со хакирање на клучни системи и сервери на партиите во САД се обидела да влијае на резултатот од претседателските избори на кои победи Доналд Трамп. Во текот на 2017-та најавени се проверка за малициозен софтвер по енергетските капацитети во САД. Електрична компанија […]

Прочитај повеќе

Eвропа сака еден енергетски пазар, и за ова да успее потребно е Euphemia, или Pan-European Hybrid Electricity Market Integration Algorithm, да овозможи унификација помеѓу државите. Euphemia е алгоритaм кој треба да овозможи единствен пазар на кој државите ќе можат да ги внесат своите побарувања или понуди и цена, а потоа алгоритaмот ќе им врати цена […]

Прочитај повеќе

Директорот на американската Национална агенција за безбедност предупреди дека хакерите-активисти во наредниве година-две ќе имаат потенцијал да срушат електрични мрежи, пренесува Wall Street Journal. Според генералот Кијт Александер, сајбер нападите се сериозна опасност врз компјутерските мрежи, а Anonymous се една од групите кои имаат потенцијал да прераснат во закана за американските и други влади, како […]

Прочитај повеќе