Популарниот сервис за персонализиран превозник, Uber, се очекува да наскоро да пристигне и во Хрватска. На четврти мај на конференцијата OMGcommerce 2015 се очекува официјално Uber да го објави својот влез во земјата, вели Netokracija. Uber е присутен во 55 држави и 200 градови, а во регионот покрај Загреб ново претставништво ќе отворат и во […]

Прочитај повеќе

Првата регионална биткоин конференција ќе се одржи на 11 и 12 септември во Љубљана. Конференцијата е под покровителство на GreCom, а главен спонзор на конференцијата се Gocoin.com. Идејата на конференцијата е да ја постави Љубљана како европски центар на дигиталната валута, јавува Netokracija, која ќе биде и медиумски покровител на настанот. Позицијата на Словенија во […]

Прочитај повеќе

Kaspersky Labs, eдна од најголемите безбедносни и анти-вирус компании, отвори регионално претставништво за југоисточна Европа во Љубљана. Од Словенија, компанијата ќе ги таргетира пазарите во Србија, Хрватска, Албанија, Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Грција и Кипар. „Треба да бидете присутни на теренот на денешниот ИКТ пазар. Меѓу главните задачи на новото претставништво ќе биде […]

Прочитај повеќе

Откако Полска кажа „не“ за ACTA по големите протести низ државата, сега и Словенија го прави истото – ја запира одлуката за ратификација на ACTA договорот. Во Љубљана излегоа над 1.500 души на протест против ACTA, а словенските власти започнаа да се предомислуваат за договорот. „Овој договор очигледно нема да предизвика разбирање на проблемот, туку […]

Прочитај повеќе