Wikipedia започна да користи вештачка интелегенција за да открие лажни статии. Алгоритмот кој го користи енциклопедијата овозможува споредба на утврдена пракса на вандализам, а потоа ваквите статии ќе ги испрати до волонтерите на разгледување, вели Арон Халфкер за Wired. Системот е наречен SciKit Learning и може да одреди кога некој корисник сака да уништи некоја […]

Прочитај повеќе

Над 380 уредници на Wikipedia се бaнирани на енциклопедијата бидејќи биле плаќани да ги средуваат текстовите како ПР за компаниите. Дополнително избришани се и над 200 страни поради неточно внесени, односно селективно внесени и дотерани податоци кои ги прикажувале компаниите во подобро светло, јави Wikimedia. Сите блокирани профили се на англиските страни на енциклопедијата, а […]

Прочитај повеќе

Русија ќе си направи нова, сопствена верзија на најпопуларната онлајн енциклопедија. Целта е Русија да биде претставена во вистинското светло, а на Wikipedia нема доволно податоци за руските региони и животот во државата, вели Претседателската библиотека Борис Јелцин. „Иницијативата ќе биде алтернатива на Wikipedia: анализата на ресурсите покажа дека нема доволно детални и доверливи информации […]

Прочитај повеќе

Wikipedia прави сериозни напори да се редифинира како мобилна платформа. Најголем дел од парите кои ги има енциклопедијата се инвестираат во прилагодување за мобилните платформи, вели Лила Третиков на Code/Mobile конференцијата. Потврда за префрлање на мобилната платформа доаѓа од САД и од Европа каде бројот на корисници кој пристапуваат од мобилна платформа не само што […]

Прочитај повеќе

Wikipedia најавува нова содржина, WikiVIP ќе им овозможи на познатите и на значајните личности да го остават својот глас снимен за следните генерации. WikiVIP е всушност акроним за Wikipedia Voice Intro Project. Прв на проектот се приклучи англискиот актер Стивен Фрај кој додаде секвенца од својот глас на неговата Wikipedia страна. На проектот се приклучи […]

Прочитај повеќе

Wikipedia сега овозможува да креирате свои енциклопедии со содржините кои ви се допаѓаат и потоа да ги предзмете во PDF или EPUB формат. Ако сакате можете и да ги испратите овие книги на печатење па потоа да ги добиете по пошта. Електронската верзија на енциклопедиите е бесплатна, а хартиените верзии се плаќаат. Засега мал недостаток […]

Прочитај повеќе

Решени да ја направат поатрактивна веќе здодевната онлајн енциклопедија, креативната агенција New! претстави нов дизајн концепт за како треба да изгледа модерна Wikipediа, со ново лого и поедноставен, но пофункционален и поразбирлив кориснички интерфејс. „Замислите да ви дадат магична моќ да промените било кој сајт од целиот свет на начин како што вам ви се […]

Прочитај повеќе

Посетителите на Wikipedia на руски јазик денес беа пречекани со порака дека енциклопедијата е изгасена во наредните 24 часа во знак на протест против нов закон, налик на SOPA, ACTA и PIPA, кој може да им дозволи на руските власти да ја блокираат онлајн екциклопедијата. „Лобистите и активистите го поддржуваат амандманот, и велат дека е […]

Прочитај повеќе

На 18-ти јануари Wikipedia на англиски јазик ќе се приклучи на неколку популарни сајтови, меѓу кои и Reddit, и ќе се исклучи глобално за 24 часа во протест против предлог-законите Stop Online Piracy Act (SOPA) и Protect IP Act (PIPA) кои се наоѓаат на гласање пред американскиот Конгрес. Student warning!Do your homework early.Wikipedia protesting bad […]

Прочитај повеќе

Ги нема забавните, и малку досадни банери над секој текст на Wikipedia кои водеа до страната за донации. Сега тие се заменети со друг сличен банер кој им се заблагодарува на корисниците за успешното собирање средства за одржување на oнлајн енциклопедијата. Wikipedia успеа да „дојдеме до целта“ која беше поставена на неверојатни 20 милиони долари. […]

Прочитај повеќе

Позиционирањето на сликата веднаш врз насловот на статија на Wikipedia стана вирален хит каде корисниците започнаа да се шегуваат со Џими Велс кој одеднаш стануваше Исус Христос, Бетмен, сериски убица, дури и Адолф Хитлер. Но, иако на почеток се мислеше дека Wikipedia направи грешка со сместување на сликата од банерот за донирање на левиот ќош, […]

Прочитај повеќе

Поради фактот што секој може да придонесе во создавањето на содржина на Wikipedia, многумина не веруваат во вистинитоста на содржините кои онлајн енциклопедијата ги нуди. Затоа и Wikipedia се уште не се користи во акадамески истражувања, семинарски, дипломски, итн. Но, Wikipedia најави нова опција која ќе има за цел да го зголеми кредибилитетот на содржините […]

Прочитај повеќе