Facebook ќе ја обжали одлуката на Белгискиот комесар за заштита на лични податоци, но во исто време и ќе одговори на барањето да не ги следи корисниците со веб колачиња. Белгиските власти велат дека Facebook преку копчињата за Share и Like, поставени на разни сајтови, ги следи и корисниците кои немаат профил или не се […]

Прочитај повеќе

Белгија, Холандија, Полска, Португалија и Словенија ќе се појават пред највисокиот европски суд откако не успеаја да го имплементираат законот за веб колачиња кој беше официјализиран пред една година. Сите останати 22 земји членки го воведа законот, иако некои само минималните барања. Законот предвидува веб сајтовите да бараат согласност од посетителите за да користат веб […]

Прочитај повеќе

Во име на приватноста и информирањето, Mozilla претстави додаток за Firefox кој визуелизира кои колачиња ве следат секој ден додека сурфате на мрежата. Веб колачињата секако се потребни за подобри реклами, ова е бизнис од скоро 40 милијарди долари, па не се изненадувајте ако го пробате додатокот и видите десетина сајтови кои ве следат, а […]

Прочитај повеќе

Мicrosoft го обвини Googlе дека искористи ранливост во Internet Explorer за да ги прелаже опциите за приватност на прелистувачот за да следи корисничка активност. Интересно, Microsoft немал идеја дека Google го прави тоа се до пред некој ден, кога Washington Post објави статија дека Google го манипулира Safari на Apple. Google одговори на тоа дека […]

Прочитај повеќе

Google и други компании ги надмудрувале опциите за приватност прелистувачот Safari за да можат да ги следат навиките на милиони корисници iPhone и декстоп компјутерите, пишува Wall Street Journal. Google користел специјален код кој го прелажувал пречистувачот да дозволи веб колачиња за следење и покрај тоа самиот прелистувач не го дозволувал тоа. Google го изгаси […]

Прочитај повеќе